Automatische gordijnen

Hoe lekker zou het zijn als je wakker wordt en je gordijnen gaan automatisch omhoog. Of misschien is het openen van je gordijnen wel je wekker omdat het licht dan in je kamer schijnt. Deze dingen kunnen wanneer jij automatische gordijnen hebt, maar moet je automatische gordijnen kopen of kan je ook je bestaande automatisch maken? 

In dit bericht zullen we inzoomen op bestaande automatische gordijnen en het zelf automatiseren van je huidige gordijnen, op deze manier maak je ze slim. 

Waarom automatische gordijnen?

Allereerst is het goed om te kijken waarom je je gordijnen automatisch zou willen hebben. Wat heb je aan automatische gordijnen? Wij zetten de voordelen op een rij:

 • Het tegengaan van verkleuring van meubels en andere voorwerpen. Wanneer je de zon tegenhoudt met (rol)gordijnen kan je de verkleuring van meubels door de zon tegen gaan. Als je automatische gordijnen hebt kan je ervoor zorgen dat ze bij zon of op tijd naar beneden gaan. 
 • Alle gordijnen tegelijk besturen, wanneer je veel gordijnen hebt die je moet openen en dichtdoen dan is het lekker als je ze automatisch laten werken. Dit scheelt onwijs veel werk.
 • Wanneer je niet thuis bent toch je gordijnen besturen. Als je vergeten bent je gordijnen te openen of dicht te doen kan je ze op afstand besturen. Ook wanneer je op vakantie bent kan dit handig zijn om inbrekers te weren.
 • Wakker worden met natuurlijk licht, je kunt instellen dat de gordijnen in je slaapkamer altijd om bijvoorbeeld 8:00 uur omhoog gaan waardoor je wakker wordt met natuurlijk licht.
 • Slimme koppelingen maken met andere smart home producten. Als je je automatische gordijnen helemaal slim wilt maken is het een optie om ze te koppelen met een slim weerstation. Op deze manier kan je instellen dat je gordijnen dicht moeten wanneer de zon gaat schijnen.

Welke automatische gordijnen zijn er ?

verschillende automatische gordijnen
Zelfs roedes met gordijnen zijn te automatiseren, gebruik hiervoor de Switchbot

Als je besluit automatische gordijnen te nemen dan heb je de keuze uit complete sets die al geautomatiseerd zijn of je gaat zelf jouw huidige (rol)gordijnen automatiseren, ook wel slim maken. Er zijn al verschillende bedrijven die standaard automatische gordijnen verkopen. Gordijnen alleen is een breed begrip, daarom kijken we naar welke soorten er allemaal zijn:

 • Elektrische gordijnrails – Somfy
 • Elektrische rolgordijnen – IKEA Fyrtur ( werkt ook met Google Home)
 • Elektrische vouwgordijnen – Somfy
 • Elektrische jaloezieën – Somfy

Zelf gordijnen automatiseren

Je kunt er ook voor kiezen om je bestaande of gekochte klassieke gordijnen zelf te automatiseren. Je voegt dan een kleine gadget toe aan je gordijnen waardoor deze ze automatiseert en slim maakt. Maar de grote vraag is hoe automatiseer je zelf je gordijnen? 
 • Een gordijnrails kopen, door een elektrische gordijnrails op maat te laten maken en te kopen kan je de gordijnen automatisch open en dicht laten gaan.
 • Een motortje aan het trekkoord van je bestaande rolgordijn maken. Je kunt een motor aan het trekkoord van je huidige rolgordijn vastmaken waardoor deze geautomatiseerd kan worden.
 • Een losse gordijnmotor kopen en monteren. Je kunt een losse gordijnmotor kopen en deze monteren op je gordijnrails. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Switchbot of de Slide. Deze twee apparaten monteer je op je huidige gordijnrails en als het ware duwt en trekken deze apparaten het gordijn open of dicht. Zie hieronder een video hoe dit precies in zijn werking gaat.

Door een losse motor of rails te kopen kun je dus je gordijnen automatiseren. Als dit ook nog producten zijn die ‘slim’ te gebruiken zijn dan kan je deze op afstand besturen en eventueel koppelen met andere apparaten om ze met elkaar te laten samenwerken. 

Vragen of hulp nodig?

Mocht je vragen hebben over deze automatisering of heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op via onderstaande contactformulier.
  Domoticavergelijken.nl
  Logo
  Enable registration in settings - general