De vijf beste slimme speakers 2022

Een slimme speaker is een speaker waar tegen je kunt praten en die je opdrachten kunt geven. Zo kun je gewoon tegen een smart speaker zeggen dat je een liedje wil horen, zonder dat je maar een knopje hoeft aan te raken. Doordat er een spraak assistent ingebouwd zit in een slimme speaker kun je allerlei vragen stellen. In combinatie met slimme apparaten als bijvoorbeeld slimme verlichting kun je ook de lampen bedienen met spraak. Hieronder hebben wij de vijf beste slimme speakers van 2020 opgesteld.

Top 5 met beste smart speakers:

In deze top 5 hebben we gekeken naar verschillende soorten speakers. Een speaker kan bijvoorbeeld interessant zijn omdat er goed geluid uitkomt, maar het kan ook zijn dat je een slimme speaker wilt hebben alleen voor de spraak assistent. Met andere ‘goede’ speaker kun je daarbij ook een verbinding maken en deze bedienen met spraak. Bekijk hieronder onze top 5 met de de beste smart speakers, daarbij onderbouwen we ook wat er goed is aan de speaker.

google home max

1. Google Home Max

Het geluid van de Google Home Max is echt top, daarnaast is het een hele mooie speaker. ​

google nest mini

2. Google Nest Mini

Geluid van de Google Nest Mini is niet top, maar wel een goedkope keuze om een spraak assistent in huis te halen.​

Sonos One

3. Sonos One

Met de Sonos One heb je de keuze tussen Google Assistant of voor Amazon Alexa. Uit de speaker zelf komt zeer goed geluid.
Harman Kardon Citation one

4. Harman Kardon Citation One

Deze Harman Kardon Citation One is een hele mooie slimme speaker met Google Assistant, geluid is vergelijkbaar met de Sonos One.

Sonos Move

5. Sonos Move

Qua prijs wat duurder dan bovenstaande modellen, wel is de Sonos Move draadloos te gebruiken en is het geluid van deze speaker echt goed.

Wat is een slimme speaker?

Hierboven hebben we het al kort overgehad, maar een slimme speaker is een speaker die slimme functies heeft. Een functie die we vooral kenmerkend is voor een slimme speaker is de spraak assistent. De spraak assistent zit in de speaker ingebouwd en je kunt hem/haar alles vragen. Zo kun je de speaker standaard vragen stellen of opdrachten geven als:

 • Doe de lampen uit.
 • Zet knoflook op de boodschappenlijst.
 • Bel me moeder.
 • Plan een route naar huis.

Je kunt het zo gek niet bedenken of de spraak assistent heeft een antwoord op je vraag. In het begin waren de antwoorden van een spraak assistent nog beperkt, maar deze worden ook steeds beter. Momenteel zijn ze zelfs bezig om de spraak assistent ook te laten reageren op antwoorden.

Momenteel zijn er qua spraak assistenten drie grote spelers: Google Home, Amazon Alexa en Siri van Apple. Google Home is momenteel de populairste in Nederland en is ook veel te vinden in speakers. Google heeft een aantal speakers, maar er zijn ook veel speaker merken die tegenwoordig ook een ingebouwde Google Assistant hebben.

Wat kun je met een slimme speaker?

wat kun je met een slimme speaker

De Google Nest Hub, ideaal te gebruiken in de keuken!

Een slimme speaker is dus een slimme speaker die een ingebouwde spraak assistent heeft, maar naast het stellen van simpele vragen kan een speaker nog veel meer. Om een duidelijk beeld te geven wat een slimme speaker is, hebben we hieronder de functies van een slimme speaker opgesteld:

 • Hart van je smart home: doordat een speaker vaak verbonden is met een systeem, bijvoorbeeld Google Home. Kun je de speaker gebruiken als Google Home Hub. Simpel gezegd kun je slimme apparaten koppelen met een smart speaker.
 • Apparaten bedienen met spraak: heb je slimme apparaten, dan kun je deze bedienen met een smart speaker. Wel is het belangrijk dat je checkt of een slim apparaat te koppelen is met je smart speaker. Vaak staat dit aangegeven met “Works with” of “Talks with”.
 • Handige routines maken: met routines kun je met één enkele spraakopdracht een scene of routine starten. Stel je zegt “Goedemorgen” tegen de slimme speaker, dan kan hij meerdere acties uitvoeren. Denk aan het openen van de gordijnen, muziek aan, koffieapparaat aan en de verlichting op de juiste sterkte.
 • Natuurlijk ook handig voor muziek: het is een speaker, dus één van de belangrijkste dingen is natuurlijk de muziek. Met een smart speaker ingebouwd kun je eenvoudig muziek opzetten door je favoriete nummer te noemen.

Smart speakers worden steeds populairder en doorontwikkeld dus de lijst met functies zal snel langer worden.

Welke slimme speakers spreken Nederlands?

Momenteel spreken slechts twee spraak assistenten de Nederlandse taal, Google Assistant en Siri van Apple. Beide zijn ook het populairst de Google Assistant vind je op veel slimme speakers van verschillende merken en Siri natuurlijk op je iPhone. Voor een Nederlandse slimme speaker dien je dus te kiezen voor een speaker met Google Assistant.

Andere assistenten als Alexa en Bixby spreken momenteel nog niet de Nederlandse taal. Het is ook maar de vraag of en wanneer dit wel zal gebeuren. Google heeft de switch in 2018 al gemaakt en introduceerde toen de Nederlands Google Home.

Natuurlijk kun je wel gewoon gebruik maken van Amazon Alexa en Bixby alleen zal je in het Engels moeten communiceren met de spraak assistenten. Wel moet je met bij de Amazon Alexa een Amerikaans account aanmaken. Bixbay zit vaak al standaard op verschillende Samsung smartphones en tablets.

Beste slimme speaker Google

beste slimme speaker google

Google Nest Mini, Google Home Max en de Google Nest Hub (smart display)

Momenteel heeft Google zelf drie verschillende slimme speakers, Google Nest Mini, Google Nest audio en Google Home Max. Elke speaker heeft zijn eigen functionaliteiten en specificaties, hieronder hebben we de drie speakers opgesomd met de bijbehorende voordelen:

 • Google Nest Mini: de kleinste en goedkoopste speaker van Google. Qua sound is de speaker niet interessant, wel als je in verschillende kamers een spraak assistent wilt.
 • Google Nest Audio: de middenmoot, qua sound een stuk beter dan de Google Nest Mini. Deze speakers zijn ideaal om aan elkaar te koppelen.
 • Google Nest Max: deze speaker is het grootst en heeft de beste sound. Het geluid van deze speaker is erg goed, ideaal om deze Google speaker te koppelen aan tv.

Ben je dus op zoek naar een goedkope speaker, zodat je in elke kamer een spraak assistent hebt? Dan kun je kiezen voor de Google Nest Mini, want deze is goedkoop. Wil je een speaker voor echt goed geluid? Dan kies je voor de Google Home Max.

Is er ook een slimme speaker van Apple?

Hierboven hadden we het al over de spraak assistent Siri. Bijna iedereen kent Siri als spraak assistent die standaard op je iPhone of iPad zit, maar er zijn ook slimme speakers van Apple. In totaal heeft Apple twee verschillende slimme speakers, Apple HomePod en Apple HomePod Mini.

Hoewel Siri gewoon de Nederlandse taal spreekt en smart speakers best populair zijn in Nederland, zijn beide speakers nog niet te koop in Nederland. De Apple HomePod is al te koop in de VS sinds 2018, maar nog nooit geïntroduceerd in Nederland. Apple HomePod Mini is dit jaar (2020) geïntroduceerd, maar nog niet officieel in Nederland gepresenteerd.

Wel kun je via een omweg de Apple HomePod in Nederland bemachtigen, maar hier betaal je dan meer geld voor dan normaal. Zo staat de HomePod bijvoorbeeld te koop bij Bol.com (check HomePod) voor 348,46 euro en kost de HomePod in de VS 299 dollar.

Nog één kantpunt is dat de stembediening in Nederland en Belgie nog niet wordt ondersteund.

Zijn er slimme speakers met scherm?

Last but not least, er zijn ook nog slimme speakers met een scherm. Misschien ben je hierboven al een afbeelding tegengekomen van de Google Nest Hub, dit is namelijk een slimme speaker met scherm. Deze smart speakers met scherm staan ook wel bekend als smart diplays.

Een smart display is als het ware een slimme speaker met een schermpje. Soms kan dit schermpje handig zijn, omdat zo’n scherm laat zien welke slimme apparaten er allemaal in je smart home aanwezig zijn. Dit zorgt voor overzicht, maar het is ook handig als je even een bepaalde lamp of apparaat uit wilt zetten. Je ziet namelijk ook welke lampen er aan of uit staan.

De Google Nest Hub is de smart display van Google en ook erg populair onder smart home gebruikers! Check hier de Google Nest Hub.

Waar moet je op letten bij een slimme speaker?

Nu je weet wat een slimme speaker is en wat een smart speaker kan. Is het belangrijk om te weten waarop je moet letten als je er eentje wilt kopen. Hierbij moet je goed voor jezelf bekijken waarom je een slimme speaker wil, wil je er eentje voor een spraak assistent of wil je er eentje die ook goede sound heeft. Hieronder hebben we de punten opgesomd waarop je kunt letten:

 • De spraak assistent: check welke spraak assistent er ingebouwd zit in de speaker. Wil je een Nederlandse pratende smart speaker, dan is Google Assistant de beste keuze.
 • Domotica systeem: met welk domotica systeem werkt de speaker, elke smart speaker van Google werkt bijvoorbeeld met het systeem van Google.
 • Design van de speaker: het oog wil natuurlijk ook wat, kijk daarom ook goed hoe de smart speaker past in je huis. 
 • Extra functies: check ook andere functies van de speakers, zo zijn er speakers die ook draadloos te gebruiken zijn. Check hierbij ook naar de connectiemogelijkheden van de speakers, let hierbij bijvoorbeeld op bluetooth of wifi verbinding.
automatische voerbak kat

Automatische voerbak kat

Tegenwoordig kan alles geautomatiseerd worden in huis, denk aan deuren die op afstand open kunnen, tuin wordt automatische gesproeid en de robotstofzuiger zuigt de vloer

Lees verder »
Domoticavergelijken.nl
Logo
Enable registration in settings - general