De vijf beste slimme stekkers 2022 (smart plugs)

Slimme stekkers mogen niet ontbreken in een slim huis! Zo kun je met slimme stekkers kun je “domme” apparaten op een simpele manier slim maken. Met slim bedoelen we dan het op afstand bedienen van een apparaat of het automatiseren van apparaten. Op deze pagina vertellen we je alles over smart plugs en laten we je de beste slimme stekkers van dit moment zien.

Top 5 met beste slimme stekkers:

Hieronder hebben we een top 5 gemaakt met vijf goede slimme stekkers. Per stekker vertellen we je wat er zo goed is aan de specifieke stekker. Wil je toch meer informatie over slimme stekker, scrol dan even een stuk je naar beneden. Daar leggen we je uit wat een slimme stekker is en waarop je moet letten bij het kopen van een slimme stekker.

fibaro smart plug

1.FIBARO Wall Plug Type F

In onze ogen de beste slimme stekker van dit moment. Dit komt mede doordat de stekker het stroomverbruik van een appaaraat inzichtelijk maakt.

Innr Smart plug

2. Innr Smart Plug

De Innr smart plug is ook een hele goede keuze, goed geprijsd en is ook te koppelen aan het systeem van Hue.

klikaanklikuit slimme stekker

3. KlikAanKlikUit slimme stekker

Deze stekker van KlikAanKlikuit is ook een hele goed keuze, je kunt er zelfs mee dimmen. Wel heb je een KlikAanKlikUit bassistation nodig.

TP-Link HS100

4. TP-Link HS110

Handige slimme stekker van TP-Link, werkt ook wanneer wifi uit valt. Ook is dit een smart plug met energie monitoring.
Philips Hue Smart Plug

5. Philips Hue Smart Plug

De slimme stekker van Philips Hue. Deze stekker is perfect te integreren in het Philips Hue systeem, heb je verlichting van Hue dan is dit een goede keuze.

Wat is een slimme stekker?

Een slimme stekker, ook wel bekend als smart plug, is een stekker die slimme functies heeft. Met slimme functies bedoelen we dat de stekker via een app bediend kan worden, zo kan de stekker aan of uitgezet worden of kun je er automatische timers op zetten.

Zo’n slimme stekker is vooral interessant wanneer je een apparaat hebt die werkt met een stekker, maar geen slimme functies heeft. Het kan dan bijvoorbeeld interessant zijn om een slimme stekker te gebruiken met een koffiezetapparaat, zo kun je het apparaat bijvoorbeeld op een slimme manier bedienen.

Ook worden smart plugs vooral gebruikt bij armaturen waar geen slimme lamp in kan. Stel je hebt je huis volledig voorzien van slimme lampen, dan wil je natuurlijk dat ook de armaturen slim werken. Met een slimme stekker kun je dan de armatuur meenemen in je slimme verlichting plan, zodat echt alle verlichting slim te bedienen is.

Waar moet je opletten bij het kopen van een slimme stekker?

Tegenwoordig is het aanbod aan slimme stekker enorm, zo is er zelfs een Hema Smart Home lijn met daarin ook slimme stekkers. Hoewel een stekker een vrij simpel product lijkt zit er toch wel veel verschil in de steker. Let dus bij het kopen van een slimme stekker op onderstaande punten en niet alleen op de prijs:

  • Kijk naar de functies van een het apparaat: naast het aan- of uitzetten kun je stekkers ook automatiseren met timers. Let daarom goed op de smart plug naar keuze deze functie ook heeft
  • Check met welke platformen de stekker te koppelen is: slimme apparaten kun je vaak met elkaar koppelen, wel dien je dan rekening te houden dat het apparaat ook met hetzelfde platform werkt. Werk je bijvoorbeeld met het systeem van Google, dan dien je te kijken of de smart plug compatibel is met Google Assistant.
  • De grootte en vorm van een stekker: kijk ook altijd naar de grootte en de vorm van een stekker. Veel slimme stekker zijn namelijk groot, waardoor de stekker voor overlap zorgt en er geen andere stekkers meer in een ander stopcontact kunnen.
  • Slimme stekker met afstandsbediening: heb je niet de behoefte om stekkers te bedienen met je smartphone, dan zijn er ook nog stekkers die werken met een afstandsbediening. Deze werken meestal vrij simpel en zijn erg goedkoop.

Ook zijn er slimme stekkers die bijvoorbeeld inzichtelijk maken hoeveel stroom een apparaat gebruikt. Dit is een leuke functie, maar dit zijn vaak wel dure stekkers.

slimme stekker met afstandsbediening

Verschillende slimme stekkers

Wat kun je allemaal met een slimme stekker?

Hierboven hebben we deze vraag al deels beantwoord, zo kun je de stekker aan- of uitzetten met een app. Maar wanneer je een slimme stekker toevoegt aan je smart home systeem kun je er nog veel meer handige dingen mee. Bekijk onderstaande rijtje met wat je allemaal met een slimme stekker kunt doen:

  • Dom apparaat met op een slimme manier bedienen: heb je een apparaat die een stekker heeft en die je toch aan of uit wilt zetten met een app, dan kan een slimme stekker een perfecte oplossing zijn.
  • Apparaten met spraak bedienen: wanneer je een slimme stekker hebt die bijvoorbeeld met Google Home te koppelen is, kun je de stekker ook met spraak bedienen. Heb je de slimme stekker gekoppeld met een koffieapparaat, zeg dan “He Google, zet het koffieapparaat aan”.
  •  Timers zetten op apparaten: met verschillende slimme stekkers kun je ook timers zetten. Heb je een apparaat dat op een bepaalde tijd aan moet? Zet dan met een slimme stekker een timer en de apparaat gaat dan vanzelf aan of uit.

Slimme stekker Hue een goede keuze?

In onze top 5 slimme stekkers die je hierboven ziet, zie je ook een slimme stekker van Hue. Deze slimme stekker past natuurlijk perfect bij het systeem van Hue. Maar de stekker van Hue is niet de enige steker die werkt met het systeem van Hue. Zo kun je de meeste stekkers wel koppelen met Hue, denk bijvoorbeeld aan de slimme stekker van Innr

Hoewel de andere stekkers een stuk goedkoper zijn dan de slimme stekker van Hue en deze ook gewoon gekoppeld kunnen worden met dit systeem zitten er toch wat kantpunten aan. Ten eerste is een stekker moeilijker te koppelen met het systeem van Hue en dien je dit met een soort omweg te doen. 

Daarnaast merken we toch een kleine vertraging met de producten van derde (bijvoorbeeld van Innr) en tot slot hebben we toch vaak verbindingsproblemen. Zo komt het wel eens voor dat we apparaten van derde wel eens opnieuw moeten verbinden.

Welke slimme stekker buiten gebruiken?

Er zijn ook slimme stekkers die buiten gebruikt kunnen worden, wel is het belangrijk dat je bij deze stekkers kijkt naar de waterdichtheid van het apparaat. Een slimme stekker is ideaal om de verlichting buiten op een slimme manier te bedienen of te automatiseren.

Werkt een slimme stekker weg wifi uitvalt?

Ja, alleen dit verschilt wel per slimme stekker. Zo kun je bijvoorbeeld bij de slimme stekker van TP-Link timers instellen en wanneer de wifi wegvalt blijven de timers gewoon werken.

automatische voerbak kat

Automatische voerbak kat

Tegenwoordig kan alles geautomatiseerd worden in huis, denk aan deuren die op afstand open kunnen, tuin wordt automatische gesproeid en de robotstofzuiger zuigt de vloer

Lees verder »
automatische gordijnen

Automatische gordijnen

Hoe lekker zou het zijn als je wakker wordt en je gordijnen gaan automatisch omhoog. Of misschien is het openen van je gordijnen wel je

Lees verder »
Domoticavergelijken.nl
Logo
Enable registration in settings - general