Betaalbare domotica: wat zijn de keuzes?

betaalbare domotica

De laatste jaren is domotica steeds bekender geworden. Deze techniek is al lang niet meer alleen te vinden in grote kantoren en fabrieken of luxe villa’s. Nu is domotica betaalbaar geworden voor de grote massa. Het aantal merken dat domoticaproducten levert is erg groot, en als gevolg daarvan is een behoorlijke concurrentiestrijd los gebarsten met als gevolg dat de prijzen omlaag gingen. Ook kan er nu massaal geproduceerd worden voor de consumentenmarkt.

Het gebruik van Wi-Fi om betaalbare domotica in je huis te laten werken heeft ook een gunstig effect gehad op de prijzen. Bekabelde domoticasystemen zijn nog steeds erg prijzig. Ze zijn wel iets betrouwbaarder maar de laatste jaren zijn de Wi-Fi oplossingen in combinatie met mesh echt veel beter geworden en hoeven ze nauwelijks meer onder te doen voor de dure professionele systemen zoals die van KNX.

Wirwar van protocollen

In de wereld van de domotica zijn in de loop der jaren redelijk wat protocollen ontstaan. Een protocol is een set van instructies waar een aangesloten apparaat op reageert. Het is als het ware een taal. Protocollen met de meest exotische namen vliegen je om de oren hoe verder je je in de domotica verdiept. 1-wire protocol, Google Cast, Modus, EnOcean, 868 MHz protocol, LonMark, Z-wave en Zigbee.

Niet zelden werken fabrikanten alleen met hun eigen meegeleverde protocol. Erg jammer als je later je domotica-installatie wil gaan uitbreiden. Protocollen zijn dus echt iets om rekening mee te houden als je betaalbare domotica wil aanschaffen. Anders kun je later opnieuw beginnen met hardware met een andere controller, die wel meerdere protocollen ondersteund.

Twee hoofdrolspelers: Zigbee en Z-Wave

Er zijn erg veel domoticaproducten op de markt. Momenteel zijn er twee domoticaprotocollen die er bovenuit steken qua betaalbaarheid en dat zijn Zigbee en Z-wave. Er bestaan kleine verschillen tussen deze protocollen. Ze spreken beide hun eigen taal, maar een keuze voor één van deze twee is altijd een goede keuze.
Het is wel zo dat Zigbee wat geavanceerder en sneller is dan Z-wave. De laatste ontwikkelingen op de markt maken dat Samsung en Google bezig zijn om controllers te bouwen die een groot aantal protocollen gelijktijdig kunnen ondersteunen. Als je er apparaten op aansluit die op verschillende protocollen draaien, dan zullen die devices voortaan met elkaar kunnen “praten”.

Kies voor draadloos

Als je betaalbare domotica aanlegt in een bestaand huis heb je eigenlijk weinig keus. Je zult dan via je eigen Wi-Fi netwerk de componenten met elkaar moeten verbinden. Draadloze domotica is tegenwoordig erg in trek bij de consumenten vanwege het grote gebruikersgemak, en een installatie zonder breekwerk.

 • Voorbeeld van een draadloos domotica systeem dat werkt met Z-Wave is: Fibaro.
 • Een draadloos domotica systeem dat werkt met het Zigbee protocol is: Philips Hue

Een goede controller is meertalig!

Een controller is het hart van je domotica-installatie. Dit apparaat staat doorgaans in de meterkast. Dat is de plek waar alle bekabeling samenkomt. Als je een Wi-Fi netwerk gebruikt voor je domotica is de locatie minder belangrijk. Zorg dat het apparaat centraal in huis staat, zodat de afstand tot alle domotica toepassingen zo kort mogelijk is. Een goede controller ondersteunt meerdere protocollen. Homey is bijvoorbeeld een controller die meerdere protocollen ondersteund.

Gebruik domotica plugs – de goedkoopste manier om je oude lamp slim te maken!

Om bestaande apparaten zoals lampen  “slim” te maken, kun je gebruik maken van zogenaamde domotica plugs. Dat zijn een soort van stekkers die je in het stopcontact plaatst, en daarop sluit je dan de lamp aan. Op die manier is deze lamp opgenomen in je domoticasysteem en kun je er leuke dingen mee doen.

Welke Domotica merken zijn betaalbaar?

Als je op zoek bent naar merken die betaalbare domotica producten op de markt brengen, en je houdt daarbij rekening met de belangrijkste protocollen zoals Z-wave en Zigbee, dan komen we uit op het volgende overzicht:

Z-wave merken

 • Fibaro
 • Zipato 
 • Aeotec
 • Everspring

Zigbee Merken:

 • Philips Hue
 • Osram
 • Samsung
 • LG
 • Bosch 
 • Logitech

Het zijn allemaal zeer betaalbare oplossingen. Bij Zigbee komen we een aantal zeer bekende en grote wereldmerken tegen. Wellicht dat dit helpt om de keuze te maken.

Conclusie

Zorg dat je een merk kiest dat werkt met een van de belangrijkste domoticaprotocollen. Kies voor een draadloze oplossing. Eenvoudig te installeren zonder breekwerk. Ook open source protocollen kunnen de prijs drukken. Het goedkoopste segment betaalbare domotica-oplossingen is zelfs bij de goede doe-het-zelf zaak te koop. Dit zorgt voor een laagdrempelige kennismaking met de Wereld van Domotica.

automatische voerbak kat

Automatische voerbak kat

Tegenwoordig kan alles geautomatiseerd worden in huis, denk aan deuren die op afstand open kunnen, tuin wordt automatische gesproeid en de robotstofzuiger zuigt de vloer

Lees verder »
Domoticavergelijken.nl
Logo
Enable registration in settings - general