- Alle
- Favoriet
- Populair
- Meest gewaardeerd
- Verlopen
Ook Google heeft zijn eigen domotica systeem: Google Home. Google Home wint steeds meer populariteit in Nederland, vooral sinds de komst van de Nederlandse sprekende Google Assistant. Sinds de overname van Nest gaat Google home verder onder de naam Google Nest.
Om gebruik te maken van het domotica systeem van Google heb je een product nodig van Google met een ingebouwde Google Assistant, momenteel is het meest gebruikte product de Google Nest mini. Deze Nest Mini is een kleine smart speaker, waarmee je muziek kunt afspelen maar ook spraakopdrachten kunt geven.
In vergelijken met veel andere domotica systemen heb je voor Google Home domotica geen losse basisstation of hub nodig. Als het ware gebruik je de een smart speaker als hub. Via de Google Home app op je smartphone of tablet kun je de producten beheren en aansturen.
Ook voeg je slimme apparaten toe aan het systeem via de Google Home app. Het is belangrijk om wel te kijken of een apparaat te koppelen is aan Google Home systeem. Vaak wordt dit aangegeven door “Talks (of works) with Google”. Soms staat bij een beschrijving van het product ook het smart home platform waarmee het product werkt. Staat hier Google Assistant, dan is het product te koppelen met je Google Home systeem. Lees hier wat je allemaal kunt met Google smart home.
Voor het koppelen van Google Home apparaten heb je dus een Google Home Hub nodig. Hiervoor kun je in principe alle smart speakers en smart displays gebruiken, maar sinds kort is er ook een Google Nest wifi systeem die je kunt gebruiken als hub. Hieronder staan alle Google Home apparaten die je kunt gebruiken als Google Home Hub:
De meeste bovenstaande speakers en displays zijn officieel in Nederland te verkrijgen. Echter zijn de twee Max producten in het rijtje niet officieel in Nederland uit gebruikt: de Google Home Max en Google Nest Hub Max. Wel zijn deze beide producten te verkrijgen bij resellers van Bol.com, maar helaas betaal je hier vaak meer geld voor dan de officiële prijs. Wel verwachten wij dat deze speakers binnenkort ook in Nederland verkocht gaan worden.
Voorheen was Nest een apart bedrijf dat niet bij Google hoorde, maar sinds 2014 heeft Google Nest overgenomen en heten de producten van Google: Google Nest. Zo heette de kleinste speaker van Google, Google Home Mini, maar sinds er een verbeterde editie is gelanceerd heet deze mini speaker ook Google Nest Mini. Het bedrijf Nest was vooral bekend van de slimme rookmelder: Nest Protect, dit product en nog wat andere producten behoren nu ook tot de Google domotica lijn.
Bovenstaande apparaten werken natuurlijk feilloos met het Google domotica systeem, maar naast de eigen producten van Google zijn er nog veel meer merken en apparaten te koppelen met Google Home. Het lijstje met Google Home apparaten van derde wordt steeds groter en er komen steeds meer merken en nieuwe apparaten bij. Hieronder hebben we de meest bruikbare toepassingen in een smart home opgesomd met het daarbij behorende product, hierdoor zie je direct welk product je kunt gebruiken per toepassing.
Er zijn nog veel meer koppelingen en smart home mogelijkheden. Het leuke is dat je zelf van alles kunt bedenken en daarop zoek gaat naar een oplossing. Ook is het niet alleen interessant om een product te koppelen met Google Home omdat je het apparaat dan met spraak kunt bedienen, maar vaak kun je ook nog koppelingen maken met de andere producten die je gekoppeld hebt met Google Home. Dus producten die individueel niet met elkaar kunt koppelen, maar wel beide met Google Home en vanuit dat systeem een koppeling met elkaar kunt maken.
De Google Home app werkt vrij simpel en is ook noodzakelijk wanneer je een slimme speaker van Google hebt. Eerst download je de Google Home app en maak je een account aan. Hier geef je wat benodigde informatie door en koppel je het systeem met je wifi. Na het succesvol installeren van de Google Home app kun je dan apparaten toevoegen. Wanneer je al apparaten hebt aangesloten zie je vaak in het begin scherm van de app een knopje met daarop ‘product koppelen’, zie onderstaande afbeelding met voorbeeld van IKEA producten.
Wordt je product niet gevonden dan kun je rechtsboven op het plusje drukken, hierbij heb je verschillende keuzes waaronder een apparaat instellen. Druk hierop en hierbij heb je de keuze om een nieuw apparaat in te stellen of een al ongestelde product te koppelen. Een al ingestelde product kan een product zijn van derde, bijvoorbeeld Philips Hue. Zoek het merk dat je wil koppelen in het rijtje of gebruik de zoekbalk, druk erop en koppel het product.
Het maken van Google Home scenes is vaak niet bekend of men weet niet hoe dit moet. Hieronder vind je een snelle stappenplan hoe je dit zelf eenvoudig kunt doen, het is best makkelijk. Het automatiseren van producten kun je vaak in de app van het product zelf doen, maar in de Google Home app kun je ook scenes aanmaken. Google noemt dit Google routines. Met een routine kun je met één spraakopdracht verschillende acties uitlaten voeren. Bijvoorbeeld door te zeggen: slaap lekker, kun je alle lampen en apparaten die gekoppeld zijn met Google uitzetten.
Zo maak je een Google Home routine aan:
Benieuwd welke Google Home producten er allemaal zijn? Bekijk dan het overzicht hieronder. Dit zijn de producten van Google Home zelf. Wil je producten vinden die te koppelen zijn met Google Home dan dien je te kijken naar werkt met en dan te kijken naar Google Assistant.
De producten van Google Home zelf hebben ook vaak de naam Google Nest, dat komt omdat Google het bedrijf van Nest heeft overgenomen. Daarom vallen deze Google Home producten standaard onder de vleugels van Google. Bekijk hieronder welke slimme producten Google nu in haar assortiment heeft:
Op Domoticavergelijken.nl vind je een ruim assortiment aan slimme apparaten en accessoires. We zetten verschillende producten op een rij en helpen jou het juiste apparaat te vinden die je helpt je huis slim te maken.