IKEA TRÅDFRI

IKEA heeft sinds kort een eigen smart home lijn, waarbij het begon met slimme verlichting breidt het assortiment zich steeds verder uit. Zo zijn er nu al slimme speakers en slimme gordijnen. Ook heeft IKEA al aangegeven meer te investeren in de smart home tak IKEA TRÅDFRI en dit verder uit te bouwen.

IKEA domotica wat is het en wat kun je ermee?

Met het domotica systeem van IKEA kun je momenteel al best veel, zo kun je verlichting aansturen met een app, kun je via de speaker van IKEA alles vragen en kun je bijvoorbeeld de rolgordijnen open via een app, met spraak of zelfs automatisch. Dit zijn maar een paar dingen die je kunt doen met de apparaten van IKEA. Momenteel heeft IKEA de volgende apparaten:

 • Slimme speakers
 • Slimme gordijnen
 • Slimme verlichting

Daarnaast heeft IKEA ook slimme accessoires waarmee je de apparaten kunt bedienen, denk hierbij aan dimmers, bewegingssensoren of afstandsbedieningen. Het systeem van IKEA kenmerkt zich vooral door de lage prijs, zo betaal je voor een standaard slimme lamp bij IKEA € 9,99 en voor een soortgelijke lamp bij Hue € 20,-.

Koppelingen met IKEA – IKEA TRÅDFRI Google Home

Naast dat de kosten van domotica systeem van IKEA lager zijn dan andere merken is er nog een ander voordeel. Het systeem van IKEA TRÅDFRI is namelijk ook te koppelen met veel andere systemen, denk aan Homey, Philips Hue, Google Home en Alexa. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je andere slimme apparaten met elkaar kunt koppelen en ook dat je voor de slimme verlichting van IKEA TRÅDFRI geen bridge hoeft aan te schaffen.

Heb je bijvoorbeeld al slimme verlichting van Philips Hue, dan heb je al een bridge waaraan alle lampen van Hue gekoppeld zijn. Met deze bridge kun je dan ook de lampen van IKEA toevoegen, zonder dat je een IKEA bridge nodig hebt. Bekijk hieronder een stappenplan hoe je dit doet:

 • Draai de lamp van IKEA in een armatuur en zet deze aan.
 • Open de Hue app en ga naar instellingen.
 • Klik op lampconfiguratie en druk op lamp toevoegen.
 • Als het goed wordt de IKEA lamp weergegeven, druk er op en check of het de juiste lamp is.
 • Ga dan terug naar instellingen en klik op kamers en zones.
 • Geef hier in welke kamer de lamp staat en voeg deze toe aan de juiste kamer.

ikea lampen koppelen hue

Zo koppel je IKEA TRÅDFRI met Google Home – twee mogelijkheden

Voor het koppelen van IKEA TRÅDFRI met Google Home zijn er twee mogelijkheden. Het ligt hierbij aan of je de lampen gekoppeld hebt met de bridge van Hue of met de bridge van IKEA. Hieronder hebben we een eenvoudige stappenplan gemaakt hoe je deze koppeling maakt. Deze stap is geschikt voor zowel een koppeling met Hue als met een koppeling met de bridge van IKEA, echter dien je alleen bij stap 5 Hue of IKEA in te vullen.

 1. Zorg dat de lampen gekoppeld zijn met een Bridge (IKEA of Hue) en zorg dat je een account van Google Hebt.
 2. Open de Google Home app.
 3. Druk op het plusje linksboven en klik op Apparaat instellen.
 4. Dan zie je een kopje met “Werkt met Google”, klik op het kopje hieronder.
 5. Typ in de zoekbalk het merk van de bridge waarmee je de lampen gekoppeld hebt (IKEA smart home of Philips Hue).
 6. Koppel dit account met het account van Hue.
 7. Bij een goede koppeling zie je direct de lampen verschijnen in het Google Home overzicht.

Maak je gebruik van slimme gordijnen van IKEA dan dien een koppeling te maken met het basisstation van IKEA, maar dit spreekt voor zich en kun je gewoon het bovenstaande stappenplan gebruiken.

Slimme verlichting van IKEA – Lichtpanelen en losse lampen

IKEA slimme lampen

Bij IKEA TRÅDFRI is het begonnen met slimme verlichting. Kijkend naar het huidige assortiment van IKEA is deze slimme verlichting in te delen in twee verschillende categorieën: losse lampen en lichtpanelen. De losse lampen van IKEA kun je in elke lamp draaien met een fitting, de lampen variëren van een E14 (kleine fitting), E27 (grote fitting) en GU10 (spotjes). De lichtpanelen zijn zelf losstaande lampen die je gewoon direct kunt aansluiten met een stekker.

IKEA TRÅDFRI lampen

slimme verlichting ikea

In totaal heb je keuze bij IKEA uit acht verschillende lampen. Deze lampen verschillen in het soort fitting en in de kleur die de lampen branden, zo heb je lampen die alleen maar in wit licht branden, maar ook lampen die in 16 miljoen verschillende kleuren kunnen branden. Let op de verschillende lampen ook op lumen, lumen geeft namelijk aan in  Hieronder hebben we deze lampen opgesteld:

Categorieën
 • Alle
 • Favoriet
 • Populair
 • Meest gewaardeerd
 • Verlopen
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
ikea e27 806

IKEA Led-lamp E27 806 lumen

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
ikea gu10 400

IKEA Led-lamp GU10 400 lumen

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 1
Ikea tradri e27 250

IKEA Led-lamp E27 250 lumen

12.95
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
ikea tradfri gu10 400

IKEA Led-lamp GU10 400 lumen

12.95
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Ikea tradfri e27 600

IKEA Led-lamp E27 600 lumen

24.95
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
ikea tradfri e14 400

IKEA Led-lamp E14 400 lumen

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
ikea tradfri e27 1000

IKEA Led E27 1000 lumen

17.95
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 1
ikea tradfri e14 600

IKEA Led-lamp E14 600 lumen

22.95
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
ikea tradfri e27 806

IKEA Led-lamp E27 806 lumen

17.95
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 2
ikea floalt lichtpaneel

IKEA FLOALT Led-lichtpaneel

69.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
ikea tradfri startersset

IKEA Startersset met verlichting

74.95
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
ikea tradfri startersset spots

IKEA Startersset met spots

44.95
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 1
ikea tradfri verbindingshub

IKEA TRÅDFRI Verbindingshub

32.95
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 10
ikea tradfri afstandsbediening

IKEA TRÅDFRI afstandsbediening

15.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 1
ikea tradfri dimmer

IKEA TRÅDFRI dimmer

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 4
ikea tradfri slimme stekker

IKEA slimme stekker

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 7
ikea tradfri bewegingssensor

IKEA TRÅDFRI bewegingssensor

Toon volgende

IKEA TRÅDFRI hub – verbindingshub waarmee je alles koppelt

Voor het koppelen van IKEA TRÅDFRI lampen kun je dus gebruik maken van de Hue bridge. Heb je al lampen van Hue dan werkt dit natuurlijk perfect, omdat je alles overzichtelijk in één app hebt. Wel is daar een maar, want heb je andere apparaten van IKEA, bijvoorbeeld de slimme gordijnen van IKEA en wil je deze bedienen met de app van IKEA dan heb je wel een IKEA TRÅDFRI hub nodig. De IKEA hub is de verbindingshub van IKEA TRÅDFRI . Het is een klein apparaatje die je verbindt met een internetkabel aan je router. Aan deze hub koppel je dan allen apparaten, hierdoor staan deze apparaten in verbinding met internet en kun je de apparaten bedienen met je app. Een losse IKEA TRÅDFRI verbindingshub kost los € 32,95, maar je kunt de verbindingshub ook kopen in combinatie met bijvoorbeeld lampen en dan worden de prijzen een stuk aantrekkelijker. Bekijk hieronder een mooie starterskit met een verbindingshub, twee slimme lampen en een IKEA TRÅDFRI afstandsbediening.

IKEA TRÅDFRI Starterskit met verbindingshub

Handige starterskit om te starten met IKEA TRÅDFRI domotica. In dit starterskit zitten twee slimme lampen, een afstandsbediening en een verbindingshub. Prijs:€ 74,95 bekijk deze TRÅDFRI starterskit!

Handig: IKEA TRÅDFRI afstandsbediening en andere accessoires

De IKEA TRÅDFRI afstandsbediening die je hierboven zit behoort ook tot de smart home lijn van IKEA. Persoonlijk vinden wij dit soort accessoires erg handig, omdat er altijd wel mensen in je huis of op visite krijgt die de lampen ook zonder app willen kunnen bedienen en daar zijn deze accessoires goed voor. Naast een slimme afstandsbediening heeft IKEA de volgende slimme producten:

IKEA TRÅDFRI afstandsbediening

Handige afstandsbediening waarmee je eenvoudig lampen aan of uit kunt zetten, lampen kunt bedienen of een scène kunt activeren. Prijs: € 15,- bekijk deze IKEA TRÅDFRI afstandsbediening.

IKEA TRÅDFRI Dimmer

Een dimmer is iets goedkoper dan een afstandsbediening. Met een dimmer kun lampen aan of uit zetten of dimmen. Prijs: € 6,99 bekijk deze IKEA TRÅDFRI dimmer.

IKEA TRÅDFRI Smart plug

Ook heeft IKEA zijn eigen slimme stekker. Met een slimme stekker kun je apparaten met een stekker bedienen via een app. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een lamp hebt waarin je geen lamp kunt draaien. Prijs: € 9,99 bekijk deze TRÅDFRI slimme stekker.

Ikea TRÅDFRI rolgordijnen – FYRTUR & KADRILJ

In totaal heeft IKEA twee verschillende slimme gordijnen in haar assortiment FYRTUR en KADRILJ. Deze rolgordijnen kun je bedienen via een afstandsbediening, via een app of met spraak. Zo kun je bijvoorbeeld “He Google, wil je de rolgordijnen openen” zeggen. De rolgordijnen zijn te verkrijgen in vijf verschillende maten:
 • 60 x 195 cm
 • 80 x 195 cm
 • 100 x 195 cm
 • 120 x 195 cm
 • 140 x 195 cm
Ook krijg je bij elke rolgordijn een afstandsbediening geleverd en werken de rolgordijnen op een accu. Het verschil in de twee rolgordijnen zit hem in de dichtheid van het stof, zo is de KADRILJ een verduisterend gordijn. Je kunt de rolgordijnen apart gebruiken zonder een verbindingshub te hebben. Mocht je de gordijnen met elkaar willen koppelen en bedienen via de app dan heb je wel een TRÅDFRI verbindingshub nodig. Bekijk hieronder de twee rolgordijnen, hierbij hebben we gekeken naar de prijs van dezelfde maat: 60 x 195 cm.
Ikea kadrilj rolgordijn

IKEA KADRILJ

Het slimme rolgordijn van IKEA. Bij dit rolgordijn krijg je een afstandsbediening en het rolgordijn is de bedienen met een app of met spraak (wel IKEA verbindingshub benodigd). Vanaf prijs: € 99,95 bekijk deze IKEA KADRILJ rolgordijn.

ikea fyrtur rolgordijnIKEA FYRTUR

Ook een slim rolgordijn van IKEA, de FYRTUR. Deze FYRTUR is een verduisterend gordijn die licht van buiten blokkeert, deze kun je lekker vanuit bed openen of automatische openen met een timer. Vanaf prijs: € 119,- bekijk deze IKEA FYRTUR rolgordijn.

Werkt IKEA TRÅDFRI ook met HomeKit?

Sinds kort is het ook mogelijk om IKEA TRADFRI te koppelen met HomeKit. Wel zijn de producten waarmee dit kan nog erg beperkt, zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om knoppen, dimmers en bewegingssensoren te koppelen met HomeKit. Gelukkig is het wel mogelijk om de IKEA lampen te koppelen met HomeKit. Wel is het belangrijk dat je een verbindingshub hebt. Bij HomeKit dien je namelijk elk apparaat te koppelen met een HomeKit code en deze code vind je op de IKEA verbindingshub. Bij het koppelen van de verbindingshub aan HomeKit worden dan alle apparaten die je verbonden hebt met de verbindingshub gekoppeld aan HomeKit (uitsluitend de apparaten die nog niet te koppelen zijn). Na deze koppeling kun je dan bijvoorbeeld lampen bedienen met Siri, zie hieronder hoe je dit doet:
 • Zorg dat je de IKEA TRÅDFRI app gekoppeld hebt en de apparaten hiermee verbonden zijn.
 • Open de Woning app van HomeKit.
 • Druk rechtsboven op het plusje en druk op: Voeg accessoire toe.
 • Op de verbindingshub zit geen HomeKit-configuratiecode, dus klik op: Ik heb geen Code of kan niet scannen.
 • Je moet nu handmatig de 8-cijferige HomeKit code invoeren, druk op: Voer code in…
 • Op de achterkant van de verbindingshub vind je de 8-cijferige code. Voor deze in de app.
Automatische zal nu de verbindingshub gekoppeld worden met HomeKit en zal je de apparaten van IKEA TRÅDFRI in de app van HomeKit zien.

Ikea TRÅDFRI stopcontact Hue erg populair

Ook krijgen we vaak de vraag of het mogelijk is de IKEA TRÅDFRI stopcontact met Hue te koppelen. Vooral omdat de smart plug van Philips Hue ongeveer € 25,- kost en de IKEA TRADFRI stopcontact, maar € 9,99 is dit een aantrekkelijke keuze. Na wat testen kunnen we gelukkig zeggen dat dit ook mogelijk is. Net zoals de slimme lampen van IKEA is het mogelijk om losse apparaten zoals de smart plug te koppelen met de bridge van Hue. Hieronder kleine stappenplan hoe je dit doet, voor dit stappenplan heb je dus de IKEA smart plug nodig, Hue bridge en de Hue Essentials app:
 1. Reset eerst de TRADFRI stopcontact. Dit doe je als volgt, zorg dat de stekker is aangesloten en druk het resetknopje op de stekker ongeveer 15 seconden in.
 2. Open de Hue app, ga naar instellingen, druk op Lampconfiguratie en druk op zoek lamp.
 3. Open nu de Hue Essentials app, klik apparaten, en klik op het plusje.
 4. Kies voor Plug-in stopcontact en kies voor de gekoppelde bridge.
 5. Druk op Zoek naar lampen, zorg bij deze stap dat de stekker zo dicht mogelijk bij de bridge is. Als het goed is komt de stekker nu automatische in het systeem, ondanks je een melding krijgt met er is geen lamp gevonden.
 6. Ga nu naar de Hue app en voeg de stekker toe aan de kamer waar je de stekker geplaatst wordt.
Domoticavergelijken.nl
Logo
Enable registration in settings - general