Somfy

Het merk Somfy is vooral bekend van rolluikmotor’s die je kunt bedienen met een afstandsbediening of een schakelaar. Sinds 1997 is Somfy zich meer gaan richten op smart home en zijn bijna alle apparaten te bedienen via een app. Ook is het systeem te koppelen aan de meest bekende systemen, denk aan Google Assistant, Philips Hue, Velux en nog meer. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over het domotica merk Somfy.

Wat kun je met Somfy domotica?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je met Somfy domotica allemaal kunt. Somfy zelf ontwikkeld en fabriceert vooral motoren om zonwering en raambekleding automatische aan te sturen. Deze motoren werken met het eigen ontwikkelde Somfy RTS protocol, hieronder vind je daar meer informatie over. Somfy heeft verschillende motoren, hier staan de meest gebruikte toepasiingen opgesomd:

Zonwering bedienen

Met de zonwering motoren kun je bijna alles wat je in en om je huis hebt aan zonwering automatiseren, hieronder kleine greep uit oplossingen:

  • Buiten-zonwering: zonnescherm, overkapping, pergola, veranda, knikarm-schermen
  • Raam-zonwering buiten: rolluiken, markiezen, uitvalschermen
  • Binnen-zonwering: raamdecoratie, gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, jaloezieën

Toegang tot je huis

Ook de garagedeur of toegangspoorten werken met motoren en ook hier heeft Somfy domotica oplossingen voor. Zo kun je met een afstandsbediening en een garagedeurmotor de garagedeur op afstand openen, hetzelfde geldt voor toegangspoorten. Een ander voordeel van Somfy is dat je ook via de Somfy app kunt bekijken of een deur of poort gesloten is. Nog mooier is wanneer je een poort en garagedeur met elkaar koppelt, zo kun je bij het openen van de poort ook automatische de garagedeur laten openen.

Beveiliging in je huis

Somfy heeft ook een eigen beveiligingssysteem. Dit systeem werkt volledig draadloos en is daarom ook makkelijk te installeren en aan te passen. Dit alarmsysteem bestaat uit een alarm, camera’s en sensoren. De sensoren waarschuwen je voor rook, lekkage en stroomuitval. Bekijk hier een compleet beveiligingssysteem van Somfy.

Slimme verlichting

Somfy heeft zelf geen slimme verlichten, maar je kunt wel slimme verlichting van derde toevoegen aan het systeem van Somfy. Koppel bijvoorbeeld de slimme lampen van Philips Hue aan het systeem en bedien de verlichting simpel via de Somfy app. Het mooie van deze koppeling is dat je de lampen gewoon kunt bedienen in de app van Somfy en niet nog een ander app op je smartphone hoeft te gebruiken.

Somfy RTS protocol wat is het?

Belangrijk om te weten dat Somfy een eigen protocol heeft: het Somfy RTS protocol. Dit protocol heeft Somfy in 1997 geïntroduceerd en het is een radiotechnologie. Met deze technologie communiceren als het ware de producten met elkaar. Deze RTS technologie zit verwerkt in de motoren, hierdoor kunnen de motoren een seintje ontvangen van een Somfy afstandsbediening die de zelfde protocol ondersteund.

Somfy RTS motor

Voor het gebruik motoren in je smart home dien je dus op zoek gegaan naar motoren die de Somfy RTS technologie ondersteunen. Voor installatie van deze motoren dient er Somfy installateur van Somfy bij je langs te komen. Ook is het mogelijk om van bestaande elektrische rolluiken slimme rolluiken te maken, hiervoor is het een speciale inbouwontvanger RTS ontwikkeld. Dit apparaatje is geschikt voor elektrisce rolluiken die nog Somfy ontvanger hebben. Door dit apparaatje in te bouwen kun je de rolluik alsnog bedienen met je smartphone via de Somfy Tahoma Connect of met een RTS afstandsbediening. Bekijk hier de RTS inbouwontvanger van Somfy.

Somfy RTS afstandsbediening

Om Somfy motoren en andere apparaten te bedienen dien je dus ook een afstandsbediening te hebben die het Somfy RTS protocol ondersteund. Somfy heeft verschillende afstandsbedieningen, het verschil in deze afstandsbedieningen zit hem vooral in de toepassing en voor het aantal apparaten. Bekijk hieronder de meest toegankelijke Somfy RTS afstandsbedieningen met toepassingen daarvoor:

Somfy Telis 1 RTS Pure

Deze Somfy RTS afstandsbediening is geschikt voor het bedienen van één zonwering of rolluik.

Prijs: € 28,95 bekijk deze afstandsbediening!

Somfy Situo 5 io afstandsbediening

Het is ook mogelijk om met één afstandsbedieningen meerdere rolluiken te bedienen, deze Somfy Situo 5 is geschikt voor vijf verschillende apparaten.

Prijs: € 55,95 bekijk deze RTS afstandsbediening!

Welk Somfy RTS controller gebruiken?

Ook heeft Somfy twee verschillende RTS controllers. Ook zijn ze beide op een verschillende manier te gebruiken, zo heb je de Connexoon io en de TaHoma box. Beide apparaten zijn geschikt voor een andere toepassing, zo is de TaHoma vooral geschikt voor als je het huis echt slim wil maken met producten van derde. De Connexoon io is vooral geschikt voor het bedienen van je rolluiken, zonwering of garagedeur met je smartphone. Hieronder nog een toelichting wat je met beide Somfy RTS controller kunt doen.

Connexoon io – Somfy RTS controller

Met deze Connexoon io controller kun je alle rolluiken, zonwering, garagedeuren en toegangspoorten bedienen via de app, ook wanneer je niet thuis bent.

Prijs: € 169,- bekijk de Connexoon io controller!

Met de Connexoon io maak je gebruik van drie verschillende apps: Window, Terrace en Acces. Met elke app bestuur je weer een ander deel van je huis. Vanzelfsprekend bedien je met de app Window alle raambekleding, bedien je met Terrace alle terraszonwering en met Acces alle garagedeuren en toegangspoorten. Apparatuur die je kunt gebruiken met deze Somfy RTS controller Connexoon io zijn rolluiken, verticale screen en toegangspoorten. Daarnaast is het ook mogelijk om producten van derden te gebruiken, zo kun je Velux-ramen, Philips Hue lampen en temperatuursensors ook toegepast worden.

TaHoma box

Het meest uitgebreide domotica systeem van Somfy. Met dit systeem kun je al je apparaten bedienen in huis, maar ook wanneer je niet thuis bent.

Prijs: € 297,95 bekijk de TaHoma box!

Met de TaHoma box sta je altijd in contact met je huis, ook wanneer je niet thuis bent. Ben je aan het werk dan kun je op afstand het huis monitoren en bedienen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wanneer de postbode voor een gesloten poort staat dat je deze even vanaf je kantoor opent. Ook kun je bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent de verlichting in je huis aanzetten, zodat het lijkt alsof er toch iemand thuis is.

Zoals je hierboven wellicht gelezen hebt heeft Somfy zelf veel producten (ongeveer 100 verschillende) die je kunt koppelen met deze TaHoma box, maar ook nog met andere merken. Zo kun je producten van onder andere Google Assistant, Amazon Alexa, Philips Hue, Sonos, Velux, Honeywell en Danfoss koppelen. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om via IFTTT nog meer scenario’s en koppelingen te maken.

Door een koppeling te maken van slimme speaker van Google Assistant of Amazon Alexa kun je dus ook alle apparaten bedienen met spraak. Zeg bijvoorbeeld: “He Google, doe de rolgordijnen in de woonkamer open”. Ook kun met één zin of commando een scene creëren, zo kun je met bijvoorbeeld: “He Google, slaap lekker ik ga naar bed” alle licht uitzetten en rolgordijnen sluiten.

Bekijk hier alle Somfy apparaten:

Categorieën
  • Alle
  • Favoriet
  • Populair
  • Meest gewaardeerd
  • Verlopen
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
somfy slim deurslot

Somfy slim deurslot

Toon volgende
Domoticavergelijken.nl
Logo
Enable registration in settings - general