Domotica doe het zelf: Domotica zelf installeren?

We krijgen veel de vraag of het mogelijk is om zelf een domotica systeem te installeren. Deze vraag dien je eigenlijk zelf te beantwoorden, hierop kunnen we je alleen helpen met de vragen die je jezelf moet stellen:

 • Welk systeem wil je installeren
 • Hoe handig ben je zelf?
 • Wat wil je installeren?

Het verschilt namelijk erg met welk systeem je wilt werken, kies je bijvoorbeeld voor Google Home. Dan is dit rij makkelijk en is het heel makkelijk om apparaten die “werken met Google Home”, te koppelen met het domotica systeem van Google Home. 

Kies je voor een wat complexer systeem bijvoorbeeld KNX domotica dan wordt het wat moeilijker en dan dien je wel een beetje verstand te hebben van programmeren en elektronica techniek. Op deze pagina proberen wij je te laten zien welke systemen makkelijk zelf te installeren zijn, welke kennis van elektra nodig is en welke echt door een installateur geplaatst moeten worden.

Domotica systemen die iedereen kan installeren 

Er zijn diverse systemen op de markt die iedereen prima zelf kan installeren. Deze systemen bestaan vaak uit doorsteekmodules die je simpelweg tussen een lamp of apparaat steekt en vervolgens via een afstandsbediening of andere controller kunt bedienen. Dit is een vrij makkelijke vorm van installatie. 

Ook zijn er veel “Plug & Play” apparaten, dit zijn apparaten die makkelijk te installeren zijn. Bij deze apparaten wordt automatische de software herkent en deze apparaten zijn vaak makkelijk aan te sluiten zonder veel moeite. Systemen waarbij het vrij makkelijk is om zelf aan de slag te gaan:
Domotica systemen waarvoor kennis van elektra nodig is

Ook zijn er domotica systemen die een stap verder gaan. Deze systemen bestaan vaak uit inbouw modules (ook wel micro modules genoemd), deze modules worden achter bestaande stopcontacten en schakelaars geplaatst. Je hoeft geen elektricien te zijn om dergelijke modules te installeren, maar enige kennis van elektra is wel gewenst, omdat je toch werkt met hoogspanning en hier dien je voorzichtig mee op te gaan.

Een groot voordeel van deze inbouw modules is dat je hiermee alles netjes kan wegwerken en zodoende een onzichtbaar systeem realiseert. Ook is het een voordeel dat je gewoon gebruik kunt maken van je huidige verlichting en geen schakelaars hoef te vervangen en alles blijft werken. Voorbeelden dit soort systemen:

 • FIBARO (heeft naast Plug & Play producten ook mogelijkheid voor inbouwmodules)
 • Eaton

Domotica systemen die door installateurs geplaatst moeten worden

Gaan we nog een stapje verder dan komen we uit bij systemen die geplaatst dienen te worden door domotica installateurs. Deze systemen zijn eigenlijk altijd volledig bedraad en vereisen dus dat het hele huis (extra) bedrading getrokken naast de bestaande elektra. 

Ook zijn dit soort systemen vaak alleen via de vakhandel te verkrijgen en het installeren hiervan vereist specialistische kennis. Het gaat hierbij om high-end systemen die in bijna alle gevallen ook in kantoren en zorginstellingen gebruikt kunnen worden.

Dergelijke systemen zijn vaak kostbaar, maar meestal ook bijzonder betrouwbaar. Nadeel is dat in sommige gevallen zelfs de configuratie ook alleen door een installateur gedaan kan worden, dus als er iets moet worden aangepast kost dit bijna altijd geld.

Hulp nodig of toch laten installeren?

Mocht je er niet uitkomen en ben je op zoek naar advies? Of is het probleem toch te complex en wil je het toch laten installeren? Vul dan onderstaande contactformulier in en we hopen je zo snel en goed mogelijk te helpen!

  automatische voerbak kat

  Automatische voerbak kat

  Tegenwoordig kan alles geautomatiseerd worden in huis, denk aan deuren die op afstand open kunnen, tuin wordt automatische gesproeid en de robotstofzuiger zuigt de vloer

  Lees verder »
  Domoticavergelijken.nl
  Logo
  Enable registration in settings - general