Huis Automatiseren // Domotica in Huis

Wil je beginnen met domotica in huis? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met een paar belangrijke dingen. Zo is bijvoorbeeld interessant om te kiezen bij een nieuwbouwproject voor een bedraad systeem, omdat je zonder sloopwerk de bedrading direct kunt verwerken achter je muren. Heb je geen nieuwbouw huis dan kan het interessant zijn om te kiezen voor draadloos systeem, omdat dit weer makkelijk te installeren zonder sloopwerk. 

Het kiezen van een domotica systeem is vaak erg persoonlijke en heeft veel met je wensen en situatie te maken. Wel kunnen wij op Domoticavergelijken.nl je helpen met het maken van een goede keuze. Op deze pagina hebben we de belangrijkste onderwerpen beschreven die jou mogelijk helpen met het starten van het automatiseren van je huis.

Wat is de situatie: domotica nieuwbouw of bestaand huis?

Heel belangrijk dat je het juiste domotica systeem uit kiest die past bij je eigen situatie. Op basis hiervan kun je dan kiezen of je een draadloos of bedraad systeem neemt. Ben je bezig met het bouwen van een huis dan kan het interessant zijn om met de architect ook de plannen van je smart home door te nemen, zo kun je de bedrading van het systeem mooi wegwerken achter de muren. Hieronder hebben we de kenmerken en voordelen van een bedraad systeem opgesomd:

 • Commando’s reageren vaak sneller dan bij een draadloos systeem
 • Een bedraad systeem is wat moeilijker te installeren en vaak alleen toe te passen in een nieuwbouwhuis of na een grondige verbouwing.
 • Met een bedraad systeem werk je vaak met hoogspanning, er moet dus voorzichtig gewerkt worden en vaak dien je verstand te hebben van elektriciteit.
 • Bij een bedraad systeem zijn de energiekosten vaak wat lager, omdat een wifi-verbinding toch meer energie vergt.
 • Ook een bedraad domotica systeem niet gevoelig voor storingen.

Bij een bestaand huis is een bedraad systeem vaak een dure optie. Dit komt omdat je zonder hak- en sloopwerk niet de bedrading mooi weg kunt werken. Het is dan wel mogelijk om een bedraad systeem te kiezen maar het ziet er ook niet uit wanneer je overal draden door je huis hebt lopen. 

Tegenwoordig worden de draadloze domotica systemen ook steeds beter en werken ze erg goed. Zo zijn de systemen vaak “Plug & Play” dit houdt in dat het systeem makkelijk te installeren zijn. Hieronder hebben we de kenmerken van een draadloos systeem opgesteld:
 • Een draadloos systeem kan worden uitgebreid of geïnstalleerd zonder hak- of breekwerk.
 • Draadloze signalen kunnen onderhevig zijn aan storingen van bijvoorbeeld wifi netwerken, draadloze telefoon, magnetrons, etc.
 • Bij een draadloos systeem dien je altijd rekening te houden met de afstand die signalen moeten afleggen. Binnenhuis zijn signalen vaak betrouwbaar tot 15 meter, ook al wordt door de leveranciers en fabrikanten vaak 30 meter opgegeven.

Draadloze systemen die werken met een mesh netwerk (o.a. Z-wave of Zigbee systemen) werken de modules die op het lichtnet zijn aangesloten tevens als intelligente versterker, zo kun je door een juiste plaatsing van de modules een betrouwbaar systeem realiseren. Het TP-Link Deco M9 systeem werkt bijvoorbeeld ook met Bluetooth en Zigbee.

Complete huis automatiseren of klein beginnen?

domotica waar begin je

Het is ook belangrijk om te weten dat je niet direct je hele huis hoeft te automatiseren. Je kunt ook gewoon klein beginnen, begin bijvoorbeeld eerst met slimme verlichting en als dit je bevalt breidt dan uit. Het voordeel hiervan is dat je niet direct alles hoeft aan te schaffen, maar stap voor stap kunt nemen en je kunt kijken of het je bevalt. 

Klein beginnen dan is het wel belangrijk om rekening te houden met een paar dingen kijkend naar de toekomst. Het is bijvoorbeeld wel belangrijk dat een systeem uitbreidbaar is. Kies je bijvoorbeeld voor de slimme verlichting van Philips Hue, dan kun je dit wel integreren in andere systemen. Kies je voor een minder bekend merk LSC smart (vaak omdat dit erg goedkoop is) dan kun je later problemen krijgen met koppelingen. 

Voorbeelden om klein te beginnen en waarmee uitbreiding mogelijk is:

Slimme verlichting: Philips Hue kun je integreren in veel verschillende systemen denk aan Google Home, Homey, HomeKit, Amazon Alexa, IFTTT en nog veel meer. Ook zijn veel lampen van andere merken compatibel denk aan Innr, KlikAanKlikUit en zijn de lampen van IKEA TRÅDFRI vaak een goedkope keuze die ook werken met Philips Hue.

Smart audio: wil je het huis voorzien van een audio systeem? Ook hierbij kun je beginnen met één smart speaker en dit geleidelijk uitbreiden. Kies dan voor een speaker die een spraakassistent heeft en die te koppelen is met andere systemen. De Sonos One is zo’n speaker, deze is te koppelen met Google Home en Alexa van Amazon. Ook is het vrij makkelijk om per kamer een speaker toe te voegen.

Raambekleding automatiseren: ook kun je beginnen met alleen het automatiseren van je raambekleding. Hiervoor kun je kiezen voor de rolgordijnen van IKEA (laag geprijsd) of voor Somfy die automatische gordijnrails of motorgordijnen hebben. Beide systemen zijn vrij goed uit te bouwen omdat ze werken met andere systemen als Google Home, Homey, IFTTT, HomeKit. Ook biedt dit direct een mogelijkheid om de gordijnen met je stem te bedienen.

Slim beveiligingssysteem voor je huis: ook wordt een smart beveiligingssysteem vaak als eerst gekozen. Met een smart beveiligingssysteem kun je op afstand monitoren wat er in en om je huis gebeurt wanneer je niet thuis bent. Er zijn veel systemen die ook te integreren zijn met andere domotica systemen, wanneer je dit doet kun je naast monitoren ook het “huis” laten reageren op alarm. Zo kun je bijvoorbeeld de verlichting rood aan laten springen bij alarm of de smart speaker hard geluid laten maken. Er zijn veel verschillende complete beveiligingspakketten, maar ook hierbij kun je klein beginnen en starten met een buitencamera van bijvoorbeeld Google: Google Nest Cam Outdoor.

Huis slim maken: zelf doen of laten doen?

Ook is het belangrijk om te bedenken of je een domotica systeem zelf wilt installeren of dit wilt laten doen. Er zijn systemen die vrij makkelijk zelf te installeren zijn en er zijn systemen die alleen door een expert geïnstalleerd kunnen worden, het KNX-systeem kan bijvoorbeeld alleen geïnstalleerd worden door een installateur die certificaten hiervoor heeft.

Makkelijk te installeren domotica systemen:

Heb je geen kennis van programmeren en van elektronica? Dan zijn er ook systemen die geschikt zijn voor jou. Kies je voor zo’n systeem dan scheelt dit je de kosten van een monteur, maar het belangrijkste dat jij het zelf kan doen. Niets is leuker dan zelf je eigen scenario’s en scenes bedenken en creëren. Kies je voor deze optie, dan staan hieronder een paar systemen waarbij je zelf heel makkelijk aan de slag kunt gaan.

Google Home: Makkelijk begin met een smart speaker

domotica systeem google home

Google is een vrij makkelijk systeem. Vaak beginnen smart home gebruikers met een slimme speaker van Google. Ook is deze smart speaker direct je smart home hub, wat inhoudt dat je hier ook alle apparaten op koppelt en niet een apart systeem hoeft aan te schaffen.

Ook kun je met Google Home alle kanten op, vooral omdat steeds meer apparaten werken met Google Home. Verder zit er een spraakassistent ingebouwd in de smart speakers waaraan je alles kunt vragen. Stel simpele vragen als: wat voor weer is het morgen of hoe laat is het.

Naast deze simpele vragen wordt een smart speaker interessant wanneer je ook slimme verlichting hebt (bijvoorbeeld IKEA TRÅDFRI), zeg dan gewoon: “He Google, zet de lichten aan in de woonkamer”. Naast slimme verlichting kun je ook denken aan een thermostaat, airco, gordijnen, audio of de tv die te bedienen zijn met je stem.

Bekijk hier welke Google Home apparaten er zijn

KlikAanKlikUit: Zelf slimme verlichting installeren

klikaanklikuit slimme verlichting

Misschien dat je al bekent bent met KlikAanKlikUit? KlikAanKlikUit verkocht voorheen al “slimme stekkers” die te bedienen waren met een afstandsbediening. Een vrij simpele oplossing voor als je alle verlichting in een bepaalde kamer uit wilde zetten, maar KlikAanKlikUit is ook een stapje verder gegaan en heeft nu een “Premium Line”.

In deze Premium Line werken de producten met het Zigbee protocol en kunnen de producten bediend worden met een app op je smartphone. Wel dien je een Zigbee controller te installeren: ICS-2000 station. Ook dit vrij makkelijk te doen, je koppelt simpelweg het station aan de router.

Naast slimme stekkers behoren er ook sensoren, lampen, rookmelders en andere controllers tot de KlikAanKlikUit lijn. Verder werkt het basisstation van KlikAanKlikUit met het Zigbee protocol en kun je koppelingen maken met andere Zigbee apparaten.

Bekijk hier welke KlikAanKlikUit producten er zijn.

IKEA TRÅDFRI: Makkelijk te installeren en aantrekkelijk geprijsd

ikea tradfri domotica

Een ander interessant en toegankelijk domotica systeem is die van IKEA. IKEA is beginnen met slimme verlichting onder de naam IKEA TRÅDFRI, maar kwam al snel met slimme speakers en smart rolgordijnen. Ook heeft IKEA al gezegd meer te investeren in de smart home markt, wat voor ons weer erg interessant is natuurlijk.

Het systeem van IKEA werkt vrij simpel en is zelfs te koppelen met Philips Hue, Google Home, HomeKit en nog veel meer. Dat houdt in als je bijvoorbeeld al slimme verlichting hebt van Hue dat je de lampen (die lager geprijsd zijn) toe kunt voegen aan de Hue bridge. Ook omdat er koppeling mogelijk is met Google Home of HomeKit kun je de lampen ook met spraak bedienen. Heb je nog geen Hue lampen of bridge? Dan kun je al voor € 74,95 beginnen met het starterskit IKEA TRÅDFRI, in deze kit zitten twee lampen, verbindingshub en en afstandsbediening.

Ook leuke slimme producten van IKEA:

Domotica laten installeren

Mocht je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen hebben of ben je meer interesseert geraakt door domotica, maar zit je met nog wat vragen. Laat het ons dan weten via het contactformulier. Wij proberen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Ook kan het zijn dat je de domotica gewoon wilt laten installeren of dat je advies nodig hebt bij compleet project. Ook daarvoor kun je contact met ons opnemen, wij staan namelijk in contact met diverse domotica installateurs en we brengen je daar graag mee in contact. Vul hieronder je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  automatische voerbak kat

  Automatische voerbak kat

  Tegenwoordig kan alles geautomatiseerd worden in huis, denk aan deuren die op afstand open kunnen, tuin wordt automatische gesproeid en de robotstofzuiger zuigt de vloer

  Lees verder »
  Domoticavergelijken.nl
  Logo
  Enable registration in settings - general