Domotica Kosten: Wat Kost Domotica?

Een belangrijke vraag die vaak gesteld wordt bij mensen die ook graag domotica zouden willen toepassen in een huis is: Wat kost domotica? Hierbij is een veelgehoorde richtlijn voor de kosten van een domotica systeem 5% van een nieuwbouwhuis. Bij een huis van 200.000 euro zou dit dus ongeveer op 10.000 euro uitkomen.

Toch geldt deze regel niet altijd en hoeft domotica niet altijd zo duur te zijn. Tegenwoordig zijn er veel domotica systemen voor thuisgebruik die dit echter niet meer kosten, zo zijn er verschillende systemen die je heel gemakkelijk zelf kunt installeren. Daarnaast zijn deze systemen draadloos te gebruiken en zijn ze modulair uitbreidbaar, waardoor je niet in één keer een vermogen hoeft uit te geven maar ook klein stapjes kunt nemen.

Voor een paart tientjes kun je al starten met het ( al dan niet automatische) schakelen van verlichting vanaf je smartphone of tablet. In dit bericht lees je meer over domotica prijzen, welke mogelijkheden er zijn en wat de kosten hier ongeveer van zijn.

Domotica hoeft niet duur te zijn

Op de vraag: “is domotica duur?” is dus eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Domotica kan zeker veel geld kosten als je kiest voor een topmerk en ook nog eens je hele huis van boven tot onder wilt automatiseren. Als je echter genoegen neemt met het aansturen van je verlichting vanuit je luie stoel is het zelfs goedkoop met de sets van tegenwoordig:

Daarnaast kun je ook gewoon eerst klein beginnen. Start bijvoorbeeld met slimme verlichting en bouw daarop verder uit als je er meer budget voor hebt of wanneer je klaar bent voor meer slimme apparaten.
Om je toch een beetje een indicatie te geven wat domotica kost, hebben we hieronder de drie beste domotica systemen uit onze top 10 gepakt en daarbij de kosten berekend met de verschillende mogelijkheden. Zo kun je zelf bekijken wat je wilt en daarbij een begroting maken met het desbetreffende systeem.

Indicatie kosten van het verschillende domotica systemen

Ons favoriete domotica systeem is de Homey, met Homey kun je alle kanten op omdat deze communiceert met de meeste communicatieprotocollen. Wel is de moeilijkheidsgraad van Homey gemiddeld en dien je een klein beetje kennis van programmeren te hebben. Heb je geen kennis dan kun je ook goed uit de voeten met het forum van Homey.

Daarnaast vinden we Google Home ook een hele goede keuze, dit komt omdat het systeem erg toegankelijk is voor iedereen. Vaak kopen gebruikers eerst een slimme speaker van Google en gaan dan verder met nieuwe slimme artikelen, denk bijvoorbeeld aan een slimme deurbel.

Als derde keuze hebben wij FIBARO. Ook FIBARO is een makkelijk en toegankelijk systeem dat makkelijk in gebruik is. Ook breidt FIBARO haar assortiment regelmatig uit en komen er steeds weer nieuwe apparaten op de markt. Ook zijn de apparaten van FIBARO erg mooi vormgegeven.

Het verschilt enorm welk apparaten je wilt gebruiken en welke functies het systeem moet hebben, hieronder hebben we een voorbeeld gemaakt van de drie systemen met daarbij behorende mogelijkheden en prijs.

Kosten Homey systeem:

homey app

Een Homey los zelf kost € 299,-, hierbij gaat het om de standaardversie uit 2019. Ook is er nog een Homey Pro en deze kost € 399,-. Het verschil tussen beide versies is dat de Pro groter intern geheugen heeft van 1 GB (standaardversie 512 Mb geheugen), een Dual Core processor (standaardversie Single Core) en daardoor sneller is. Ook is het mogelijk om gebruik te maken met de Pro van 40 verschillende apps en bij de standaardversie beperkt dit zich tot 20 apps.

Met de Homey zelf kun je in principe nog helemaal niks. Je moet slimme apparaten toevoegen aan de Homey en dan pas kun je er wat mee. Wel is Homey het meest geavanceerde domotica systeem, omdat je Homey met meer dan 50.000 apparaten kunt verbinden van 1000 verschillende merken. Homey onderscheidt zich van andere systemen omdat de Homey simpelweg in de meest voorkomende protocollen communiceert, denk hierbij aan Z-Wave, Zigbee, Wifi, bluetooth, 433 MHz, infrarood en meer.

Kosten Google Home

domotica systeem google home

De slimme speakers en smart displays van Google Home kun je gebruiken als standaard domotica systeem. Voordeel van Google is dat hierbij de kosten erg laag zijn en je ook direct een speaker hebt waarmee je via spraakopdrachten apparaten kunt besturen. Ook Google heeft verschillende mogelijkheden, bekijk deze hieronder:

Persoonlijk gaat onze voorkeur uit naar de Google Nest Hub, deze kun je namelijk als slimme speaker gebruiken en smart display. Voordeel hiervan is dat je een goed overzicht hebt van je slimme apparaten in huis, en deze ook fysiek aan of uit kunt zetten. Bij een smart speaker beperkt zich tot spraakcommando s of via je smartphone.

Kosten voor het FIBARO-systeem

Een ander goed domotica systeem is het systeem van FIBARO. Bij dit systeem heb je keuze uit drie verschillende controllers: Home Center 2, 3 en Light. Ook in deze systemen zit er verschil in de grootte van het geheugen, werk geheugen en is het bereik van de FIBARO Home center groter, waarbij de Home Center 2 bereik heeft tot 100 meter heeft de Home Center 3 een bereik van 150 meter.

Verschillen tussen de verschillende domotica systemen

Hierboven hebben we drie verschillende systemen benoemd. Wil je een keuze maken tussen een systeem dan is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Let bij het kiezen op het juiste domotica systeem op verschillende factoren, wij adviseren altijd te letten op de volgende factoren: 

 • Protocollen van het systeem: check altijd met welke protocollen het systeem communiceert. Hierbij kun je ook checken welke producten je al hebt en met welk protocol deze communiceren, zo kun je checken of het product te koppelen is met het systeem.
 • Draadloos of bedraad: beide opties hebben eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je weet welke toepasbaar is voor jou. Heb je een nieuwbouw huis dan kan het interessant zijn voor een bedraad systeem te kiezen. Bij een bestaand huis is het interessant om te kiezen voor een draadloos systeem, omdat je hiervoor niet hoeft te slopen.
 • Check ook koppel mogelijkheden: bekijk ook altijd of een systeem uit te breiden is met producten van derde. Misschien heb je daar nu nog geen behoefte aan, maar in de toekomst wel en dan is het zonde als dit niet mogelijk is.

De drie systemen die we hierboven benoemd hebben Homey, Google Home en FIBARO hebben we hieronder in een vergelijking gezet om zo een goed beeld te geven tussen de verschillende systemen. Wel is het belangrijk om te weten dan systemen ook weer met elkaar gekoppeld kunnen worden en dat Google Home ook gewoon gebruikt kan worden als smart speaker.

Overige kosten voor domotica

Wanneer je een systeem hebt gekozen waarmee je de slimme apparaten gaat koppelen kun je eigenlijk nog helemaal niks. Nu is het de bedoeling dat je het huis slim gaat maken met slimme apparaten en hierbij komen pas de echte kosten kijken.

Om dit zo goed mogelijk te doen op basis van jouw eigen wensen geven we hier een indicatie. Je dient alleen voor je zelf een berekening te maken wat het voor jou zal kosten. Stel je wilt slimme verlichting dan is het belangrijk dat je weet hoeveel slimme lampen je nodig hebt en waar.

Kosten slimme verlichting

Voor slimme verlichting kun je kiezen voor verschillende merken. Het meest populaire slimme verlichting merk van dit moment is Philips Hue. Philips Hue werkt erg goed en zorgt voor weinig problemen of storingen, maar de kosten van Philips Hue zijn erg hoog.

Ook daarom hebben we hieronder ander mogelijkheden voor slimme verlichting gegeven, zo zijn de slimme lampen van IKEA qua prijs een stuk aantrekkelijker en deze kunnen ook nog aan het systeem van Philips Hue gekoppeld worden.

Indicatie: kosten per lamp verschillende merken (E27, wit)

Dit zijn de prijzen die een lamp per stuk kost, hierop kun je een begroting maken wat je ongeveer kwijt zal zijn. Bereken dit per kamer in je huis die je wilt voorzien van slimme verlichting. De lampen kunnen in je huidige systeem gedraaid worden. Heb je daarnaast nog armaturen waar geen slimme lamp kunt, dan kun je deze slim maken met een slimme stekker. Kosten van een goede slimme stekker liggen gemiddeld rond de € 25,-.

Ook kan het veel in kosten schelen om lampen te kopen in een set. Zo kun je bijvoorbeeld acht losse slimme lampen kopen in een set en daarbij zijn de prijs per lamp een stuk lager dan dat je ze los koopt. Ook wanneer je helemaal nog niet begonnen bent met slimme verlichting kun je kiezen voor een starterskit, hierin zit ook vaak accessoires zoals een bridge.

Een bridge heb je ook nodig om de slimme verlichting te koppelen. De meest gebruikte slimme lampen bridge is die van Philips Hue. Hier kun je namelijk de lampen van Hue aan koppelen en de lampen van IKEA, Innr en KlikAanKlikUit. Kosten van een de Hue bridge zijn € 60,- en hieraan kun je 50 lampen koppelen. Kosten van de IKEA TRÅDFRI Hub zijn € 32,95 en hieraan kun je 100 slimme lampen koppelen.

Kosten alarmsysteem

Ook alarmsystemen zijn een belangrijk onderdeel van een smart home. Vaak kun je alarmsystemen in zijn geheel kopen of kun je losse apparaten kopen. Bijvoorbeeld de apparaten van Google Nest zijn allemaal los te koop. Begin bijvoorbeeld met een slimme deurbel of een slimme buitencamera en voeg als het nodig is extra apparatuur bij.

Wil je direct klaar zijn dan kun je ook kiezen voor een compleet domotica alarmsysteem, dan dien je ongeveer rekening te houden met een kosten plaatje van € 250,-. Wil je stap-voor-stap het alarmsysteem uitbreiden dan dien je rekening te houden met de volgende kosten:

Kosten automatiseren audio in huis

Een van de leukste en interessante functies van een slim huis is dat de audio automatische werkt. Per kamer zou je dit kunnen toepassen, wel brengt dit de kosten van de domotica weer erg omhoog. Wij hebben hieronder een indicatie gemaakt wat het per kamer ongeveer kost, hierbij hebben we rekening gehouden met ongeveer twee speakers per kamer.

Ook hierbij dien je vooral te kijken naar je eigen situatie, heb je bijvoorbeeld een hele grote kamer dan kun je ervoor kiezen een extra speaker toe te voegen. Ook is één speaker vaak genoeg voor een standaard kamer.

 • Kosten woonkamer (rekening gehouden met tv): 1x Sonos One, 1x Sonos SL en een Sonos Beam: € 757,-. Bekijk aanbieding.
 • Kosten slaapkamer: 1x Sonos One en 1x Sonos SL: € 358,-. Bekijk aanbieding.

Kosten voor over al goede wifi in huis

Nog een belangrijk aspect in een huis vol domotica is goede wifi. Het hebben van wifi is tegenwoordig een standaard. Maar met de komst van slimme apparaten staat niet alleen je laptop en je telefoon verbonden met de router, maar ook de deurbel, thermostaat en de robotstofzuiger.

Doordat er steeds meer apparaten verbonden staan met je router en zich misschien ook bevinden op je zolder is het belangrijk dat je het bereik van de wifi versterkt. Belangrijkste tip hiervoor: gebruik geen versterker. Een versterker vergroot wel het bereik van je verbinding, maar dit gaat ten kosten van de snelheid.

Kies daarom altijd voor een wifi mesh systeem. Met zo’n mesh systeem breidt je het bereik van de wifi uit en zorg je voor een snelle verbinding. Ook kun je met zo een systeem zelfs zorgen voor wifi in je tuin.

Kosten voor een wifi mesh systeem:

Conclusie wat kost domotica in huis?

De kosten en prijzen van domotica zijn afhankelijk van de mogelijkheden die je wilt en hoe groot je huis is. Je kunt klein beginnen met domotica dan ben je voor onder de € 100,- al klaar en kun je simpele dingen als het bedienen van je verlichting en met spraak de muziek bedienen.

Wil je echt groots uitpakken en kies je voor het beste en duurste systeem en voor alle mogelijkheden dan kan dit zeker duur uitpakken. Vooral omdat je dan ook de kosten van de een domotica installateur bij moet rekenen.

Belangrijk is dat je voor je zelf weet wat je wilt en wat je budget is. Kijk daarna wat de mogelijkheden zijn en bekijk of je dit eventueel zelf kunt installeren. Tegenwoordig zijn er veel domotica merken op de markt die het heel makkelijk maakt voor de consument om zelf alles te installeren.

Offerte op maat ontvangen?

Mocht je een offerte op maat willen ontvangen voor jouw klus. Laat dan in onderstaande contactformulier je gegevens achter en vertel ons wat je wensen zijn. Dan gaan wij op zoek voor jou naar een goede domotica installateur!

  automatische voerbak kat

  Automatische voerbak kat

  Tegenwoordig kan alles geautomatiseerd worden in huis, denk aan deuren die op afstand open kunnen, tuin wordt automatische gesproeid en de robotstofzuiger zuigt de vloer

  Lees verder »
  Domoticavergelijken.nl
  Logo
  Enable registration in settings - general