Domotica systeem – Wat is het en welke zijn er?

beste domotica systeem

Een domotica systeem is het centrale platform waarop verschillende smart home apparaten met elkaar verbonden kunnen worden. Je kunt met behulp van een smart home systeem de apparaten centraal bedienen en scenario’s maken.

De populairste domoticasystemen:

Bij de aankoop van smart home apparatuur is het belangrijk om te letten of ze compatibel zijn om het smart home systeem waar jouw smart home op gebouwd is.

Met een domotica systeem kun je apparaten bedienen en met elkaar koppelen. Een voorbeeld hiervan is een slimme speaker die gekoppeld is met je slimme verlichting, Wifi thermostaat en je tv. Wanneer je thuis komt geef je een commando aan je slimme speaker (door bijvoorbeeld “He Google” te zeggen) en automatische zullen de apparaten hierop reageren. Dus je zegt bijvoorbeeld ik ben weer thuis, de lichten zullen dan automatische aangaan, de speaker speelt je favoriete muziek, de thermostaat gaat op de gewenste temperatuur en je tv gaat aan op je favoriete zender.

Het meest belangrijke onderdeel van een smart home is een domotica systeem. Een domotica systeem is een apparaat of een mobiele app waarmee je slimme apparaten in je huis verbindt, ook wel bekend als smart home hub.

Als je van je huis een smart home wilt maken kun je gebruik maken van een domotica systeem. Momenteel zijn er veel merken op de markt met ieder zijn eigen functies en mogelijkheden. Voordat je begint met het kopen van apparatuur of slimme apparaten is het belangrijk dat je kijkt naar wat het systeem kan en met welke apparaten het systeem communiceert.
Op Domoticavergelijken.nl proberen we je zo goed mogelijk te adviseren over verschillende domotica systemen en slimme producten die hiermee gekoppeld kunnen worden. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over de verschillende domotica systemen, maar ook wat de beste systemen zijn, hoe ze werken en waar op je moet letten wanneer jij zelf zo’n systeem wilt aanschaffen. Hieronder vind je alle onderwerpen die belangrijk zijn bij het kiezen van een domotica systeem.

Hoe werkt een domotica systeem?

Zonder te veel in te gaan in de technische kant van een domotica systeem, is het domotica systeem het hart van je smart home. Vaak komt zo’n systeem in vorm van een klein computertje, dit computertje sluit je aan op je router, zodat hij in contact staat met internet. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een domotica systeem?

Doordat er zo veel systemen op de markt zoekt wordt het steeds moeilijker om een systeem uit te kiezen. Ook wij vinden het lastig om direct te zeggen welk systeem het beste is, elk systeem heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk dat het systeem aansluit op jouw situatie, daarom hebben we hieronder enkele vragen opgesteld die je jezelf moet vragen en op basis daarvan een systeem uitzoekt:

1. Wat wil je?

Allereerst is het belangrijk voor je zelf om te bepalen wat je precies wilt in je smart home. Bepaal welke toepassingen je wilt en bekijk dan met welke domotica systemen dit mogelijk is. Elk systeem werkt namelijk weer met eigen producten en vaak kunnen er ook andere producten aan toegevoegd worden.

2. Wat heb je al?

Heb je al wat slimme apparaten? Dan is het belangrijk dat je kijkt met welk domotica systeem deze apparaten te koppelen zijn. Vaak is het bekend met welk systeem het apparaat werkt en is dit afhankelijk van het communicatieprotocol van het apparaat.

3. Draadloos of bedraad?

Een andere belangrijke keuze die je dient te maken is: ga je voor draadloos of een bedrade smart home? Draadloos is heel makkelijk te installeren zonde hak- of breekwerk. Wel kan het zijn dat draadloze signalen kunnen kampen met storingen of is het signaal te zwak. 

Bedraad daarentegen is moeilijker te installeren en is vaak pas interessant wanneer je een nieuwbouwhuis hebt of een nieuw huis laat bouwen. Het systeem is wel wat betrouwbaarder en reageert een stuk sneller, wel is het wat moeilijker te installeren en moet dit vaak gebeuren door een installateur.

4. Is er een mogelijkheid voor uitbreiding?

Ook is het belangrijk om naar de toekomst te kijken. Misschien wil je op dit moment alleen slimme verlichting, maar kom je er later achter dat je het ook de beveiliging smart wilt maken. Bekijk dan goed of het systeem ook uitbreidbaar is. Sommige systemen werken bijvoorbeeld alleen met eigen producten, wil je dan een ander product aan het systeem toevoegen dan kan dit vaak niet of met een omweg.

5. Wel of geen installateur?

Bekijk ook altijd naar de moeilijkheidsgraad van het systeem. Tegenwoordig zijn veel systemen plug-en-play dit wil zeggen dat het vrij makkelijk te installeren is. 

Ook zijn er systemen waarbij een kennis van programmeren nodig is. Er staan veel instructievideo’s en handleidingen online, maar vaak is het toch wat moeilijker dan het lijkt en dien je toch een installateur in te schakelen.

Heb je liever wel dat een installateur alles bij je komt installeren, let dan wel goed op dat het een erkende installateur is. Het KNX-systeem mag bijvoorbeeld alleen geïnstalleerd worden door een erkende installateur met de juiste certificaten.

Beste domotica systeem van dit moment (2021)

Zoals je hierboven al gelezen hebt is het belangrijk wanneer bij het kiezen van een domotica systeem dat deze past bij je wensen en behoeftes. Toch hebben we een lijst gemaakt met de beste systemen van dit moment. Elk systeem werkt zijn eigen software en heeft weer eigen voor- en nadelen.

Deze lijst met beste domotica systemen hebben we opgesteld op basis van onze eigen behoeftes en ervaringen. Ook hebben we de feedback van gebruikers meegenomen in onze keuze. Bekijk hieronder de beste domotica systemen van 2021:

Homey 2019

1. Homey

Met het systeem van Homey kun je alle kanten op.

google home

2. Google Home

Het domotica systeem van Google is toegankelijk en werkt erg makkelijk.

fibaro domoticasysteem

3. FIBARO

FIBARO heeft veel eigen slimme apparaten, maar het systeem werkt ook met andere merken samen.

klikaanklikuit domoticasysteem

4. KlikAanKlikUit

Het domotica systeem van KlikAanKlikUit is er toegankelijk en laag geprijsd. Vooral met geschikt voor het beveiligen van je huis.

IKEA TRÅDFRI

5. IKEA TRÅDFRI

Met het smart home systeem van IKEA heb je een haal je een voordelig systeem in huis met producten die ook mooi zijn.

homekit

6. Apple HomeKit

Ook Apple heeft zijn eigen domotica systeem. Wie een iPhone heeft is misschien al bekend met Siri

homewizard domotica

7. HomeWizard

HomeWizard is een systeem compatibel is met verschillende merken zoals, Somfy en KlikAanKlikUit. Ook is het met dit systeem makkelijk en overzichtelijk om scenes te maken.

somfy

8. Somfy

Somfy heeft veel eigen producten, waaronder slimme zonwering en automatische gordijnen.

loxone

9. Loxone

Met het systeem van Loxone kun je alle kanten op denk hierbij aan het aansturen van bijvoorbeeld de verwarming, airco, zonwering, verlichting en audio.

niko

10. Niko Home Control

Bij het systeem van Niko Home Control kun je zowel gebruik maken van draadloze als bedrade apparaten.

Doe-het-zelf domotica systemen

Doe-het-zelf domotica systemen zijn systemen die makkelijk zelf te installeren zijn zonder dat je verstand van programmeren of elektriciteit nodig hebt. Vaak werken de apparaten die je koppelt aan zo’n systeem draadloos en gaat de installatie van de software vaak automatische en dien je alleen een app op je smartphone te installeren. Bekijk hieronder enkele doe-het-zelf domotica systemen:

Google Home – Makkelijk te installeren en je kunt er alle kanten mee op

domotica systeem google home

Het meest gebruikte doe-het-zelf domotica systeem van dit moment is Google Home. Dit systeem is vooral populair geworden door de komst van de Google Mini eind 2018. De Google Mini is een speaker met een spraak assistent ook wel bekend als smart speaker. Met deze Google Home Mini haal je een speaker in huis en een start voor je smart home. Zo kun je bijvoorbeeld slimme producten die communiceren met Google hiermee koppelen, denk bijvoorbeeld aan de slimme verlichting van Philips Hue.

Bekijk hier producten die je kunt koppelen met de Google Home.

IKEA TRÅDFRI – Smart home systeem van IKEA

ikea domoticasysteem

Een ander nieuw en erg toegankelijk domotica systeem is dat van IKEA, ook wel bekend als TRÅDFRI. Van IKEA verwachten we dit jaar veel nieuwe producten, omdat ze hebben laten weten meer te investeren in smart home producten. Ook heeft IKEA smart speaker ontwikkeld in samenwerking met Sonos, zoals je kunt zien op bovenstaande afbeelding. Naast slimme speakers heeft IKEA ook:

  • Slimme verlichting
  • Slimme Jaloezieën
  • Smart plugs

Heb je al slimme verlichting van een ander merk? Bijvoorbeeld Philips Hue dan kun je de lampen van IKEA hier ook gewoon mee koppelen. Het voordeel hiervan is dat je niet een nieuw systeem hoeft aan te schaffen, maar ook dat de lampen van IKEA een stuk goedkoper zijn.

Bekijk hier producten die je kunt gebruiken met IKEA TRÅDFRI.

Is domotica systeem altijd nodig voor een slim huis?

Nee dat is niet altijd nodig. Veel slimme apparaten werken ook zonder een hub. Zo heb je bijvoorbeeld een slimme deurbel van Ring, deze werkt los van een systeem prima. Je installeert een app op je smartphone en je kunt perfect gebruik maken van de deurbel.

ring video deurbel 2

Slimme deurbel van Ring

Deze slimme deurbel van Ring werkt ook zonder domotica systeem. Wil je apparaten met elkaar koppelen dan heb je wel een domotica systeem nodig. Wanneer je zo'n systeem hebt kun je bijvoorbeeld de deurbel koppelen met de verlichting, wordt er op de bel gedrukt dan kun je bijvoorbeeld zorgen dat de lampen beginnen te knipperen.

Individueel werken apparaten  heel goed en met een eigen app, maar wat als je ook een slimme thermostaat hebt, een slimme deurslot, een slimme wasmachine, een smart speaker en slimme verlichting. Dan heb je voor deze apparaten een individueel appje nodig en dan staat je smartphone zo vol. Maak je gebruik van een domotica systeem dan kun je al deze apparaten bedienen op één app.

Ook kun je met een domotica systeem koppelingen maken met deze slimme apparaten. Zo kun je met een slimme speaker al deze apparaten bedienen met spraak of kun je een actie inzetten als een apparaat iets doen. Stel je voor dat een slimme wasmachine klaar is, dan kun je ervoor zorgen dat de slimme verlichting begint te knipperen.

Acties en koppelingen zijn oneindig in een slim huis, het is alleen belangrijk dat je weet wat kan en wat je zelf prettig vind. Een domotica systeem zorgt daarbij dat apparaten met elkaar kunnen communiceren, maar ook dat jij overzicht hebt en niet tientallen apps op je telefoon.

automatische voerbak kat

Automatische voerbak kat

Tegenwoordig kan alles geautomatiseerd worden in huis, denk aan deuren die op afstand open kunnen, tuin wordt automatische gesproeid en de robotstofzuiger zuigt de vloer

Lees verder »
Domoticavergelijken.nl
Logo
Enable registration in settings - general