Domotica verlichting – wat zijn de mogelijkheden?

De ontwikkelingen gaan snel. Wat een tiental jaren geleden nog alleen was weggelegd voor de “happy” en vooral “rich few”, is nu algemeen goed geworden. Met een relatief goedkope domoticasysteem is het al mogelijk om je complete verlichting te automatiseren. Alle lampjes gaan op tijd aan, en als het niet nodig is gaan ze uit. Alweer vergeten om een lamp uit te doen die dan de hele dag of nacht blijft branden? Dat hoort nu allemaal tot het verleden dankzij de alsmaar toenemende mogelijkheden van domotica. Kom meer te weten over domotica verlichting in dit artikel.

Domotica verlichting voor iedereen

Veel mensen beginnen aan het domotica-avontuur door het eerst goedkoop uit te proberen op hun verlichting. Zo leer je zonder al te veel kosten te maken hoe domotica precies werkt.

Als je al domoticatoepassingen hebt in je woning mag de verlichting zeker niet ontbreken. De integratie van je verlichting in het domoticasysteem verhoogt je comfort en levensgenot in de woning. Het zorgt voor extra veiligheid en het kan zelfs je energiekosten verlagen: als je voor dimbare LED-verlichting kiest, verbruik je minder stroom wanneer het licht gedimd wordt.

Esthetisch design

Het bedieningspaneel van sommige domoticasystemen is een opvallende feature in de woning. Het is een prachtig ontworpen paneel. Het is voorzien van een display dat reageert op de minste aanraking.

Een bewegingssensor zorgt ervoor dat het paneel “weet” dat er iemand voor staat, die het paneel wil bedienen. De verlichting van het display springt aan en je kunt handmatig dingen aanpassen en instellen.
Een goed domoticasysteem is echter eenmalig geprogrammeerd en functioneert vervolgens geheel autonoom. Door een scenario te creëren dat je sfeerverlichting koppelt aan een mooie achtergrondmuziek en het laten zakken van de screens zul je zeker een paar vrienden jaloers maken.

Eenvoudige bediening

De bedoeling van het centrale paneel is erg eenvoudig. De display maakt meteen duidelijk wat je kunt instellen en hoe. Er zitten geen overbodige functies op. Wat je nodig hebt, kun je instellen, eenvoudig en snel. De rest is al voorgeprogrammeerd. Dat programmeren van de domotica-unit laat je het beste door een deskundige uitvoeren.

Domotica verlichting en de veiligheid

Slimme domotica verlichting kan je zo instellen dat deze pas aangaat als het nodig is. Als je midden in de nacht de trap naar beneden wilt gebruiken, is het wel zo handig dat er goede verlichting is.

Maar ook als inbraakpreventie zijn er natuurlijk allerlei mogelijkheden denkbaar. Gekoppeld aan bewegingsdetectoren kan de verlichting gaan branden waardoor inbrekers op de vlucht slaan. Veel domoticasystemen hebben een scenario waarin aanwezigheid wordt gesimuleerd. Hierbij gaat de verlichting af en toe even branden, zodoende dat het lijkt alsof er mensen thuis zijn in de woning. Inbrekers zullen je woning links laten liggen en op zoek gaan naar een makkelijker doelwit.

Welke merken zijn bekend voor domotica verlichting?

Ook binnen de domoticawereld heeft elk merk zo zijn eigen expertise. Er zijn merken – met bijbehorende protocollen – die we eigenlijk alleen in de industriële omgeving terugvinden. Zo zijn er ook merken die zich specifiek op home automation ofwel domotica richten. En binnen die sector hebben we weer spelers die vooral bekend zijn voor hun toepassingen in domotica verlichting.

Philips HUE is een erg bekende speler in dit segment. Philips dat bekend is van het “smart lighting” concept levert een erg compatibel product. Daarnaast hebben we natuurlijk Loxone die vaak samen optrekt met KNX als protocol. Het is een zeer professioneel en vaak duur systeem van hoge kwaliteit. Ze leveren klassieke verlichting maar ook zeer moderne design verlichting. Ook Niko doet mee in de domoticawereld. Niko Home control levert domotica verlichting in alle prijsklassen. Van zelfbouw tot professionele toepassingen. KlikAanKlikUit is dan weer een domoticamerk dat zich richt op de doe-het-zelver. Tot slot noemen we nog even Homey, Fibera, Velbus, en Apple als merknamen die niet mogen ontbreken als je op zoek bent naar domotica verlichting.

Prijs van domotica verlichting

Normaal gesproken bedien je de verlichting via je smartphone (app). Maar er wordt ook vaak standaard een afstandsbediening meegeleverd bij het domotica verlichtingspakket.

Wat heb je nodig?

Voor domotica verlichting is het belangrijk dat je een set koopt die werkt met een bridge. De bridge zorgt namelijk voor een koppeling met de lampen onderling en dat de lampen verbonden zijn met wifi, zodat ze op afstand bestuurd kunnen worden. Het verschilt per merk wat de kosten zijn, hieronder hebben we enkele starterspakketten van verschillende merken opgesteld:

Domotica verlichting laten installeren?

Wil je domotica verlichting in je huis laten installeren door een domotica installateur? Wij hebben een groot netwerk aan installateurs, vul hieronder je gegevens in met een bijbehorende klus dan gaan wij op zoek naar een goede domotica installateur voor jou!

  automatische voerbak kat

  Automatische voerbak kat

  Tegenwoordig kan alles geautomatiseerd worden in huis, denk aan deuren die op afstand open kunnen, tuin wordt automatische gesproeid en de robotstofzuiger zuigt de vloer

  Lees verder »
  Domoticavergelijken.nl
  Logo
  Enable registration in settings - general