Een domotica specialist: waar moet je op letten?

domotica specialist

Als je domotica wilt laten installeren in je woning zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. In dit artikel leggen we uit wat belangrijk is bij het bepalen van deze keuze. Ga je domotica inzetten bij een nieuwbouw woning of is het een bestaande woning? Geen probleem want voor elke situatie is er wel een gepaste oplossing. Laat in ieder geval de installatie over aan een domotica specialist. Daarnaast geven we je alvast enkele praktische tips.

Kies voor een vakman

De eerste tip is meteen de belangrijkste. Ga niet zelf aan het rommelen als je niet helemaal thuis bent in de domotica toepassingen. De hele installatie, het testen en programmeren is het werk van een domotica specialist. Een algemene elektricien is onvoldoende. Kies voor iemand met specifieke domotica vakkennis. Dit is absoluut geen werk voor een doorsnee klusser.

Ook de wetgeving kan belangrijk zijn in dit geval. Sommige brandverzekeringen nemen een weigerachtige houding aan als het domoticasysteem in hun ogen ondeugdelijk is aangebracht. Informeer je dus goed voordat je toch zelf aan de slag gaat!

Let op uitbreidingsmogelijkheden

Het is een algemeen bekend gegeven. Als je eenmaal gestart bent met domotica, dan heeft zo’n systeem altijd de neiging om zichzelf als het ware uit te breiden. Steeds meer apparaten worden op de domoticacontroller aangesloten. Tenminste, als je bij de start de juiste controller gekocht hebt!

Kies altijd voor een controller die diverse protocollen aankan. In de domoticawereld bestaan helaas nogal wat verschillende protocollen. Deze kun je niet door elkaar gebruiken. Dit leidt ertoe dat apparaten van verschillende fabrikanten vaak niet met elkaar communiceren. En dat is nu juist waar het om draait bij domotica. Verschillende apparaten die allemaal op dezelfde controller aangesloten zijn en met elkaar “praten”, zodat je slimme schakelingen kunt programmeren die het comfort, veiligheid en energieverbruik in de woning optimaliseren.
Kies dus voor de juiste protocollen en de juiste controller. Laat je goed informeren. De domotica specialist uit de vorige tip kan je hierbij natuurlijk helpen.

Kwaliteitslabel

Bekijk altijd de website van de firma waarmee je in zee wilt gaan. Ziet deze website er up-to-date uit. Staat alle informatie die relevant is erop? Kun je bij deze domotica specialist een bericht  of een verzoek voor een offerte achterlaten? Is de website voorzien van de nodige referenties? Zo ja, dan kun je overwegen om er eens eentje te bellen. Is het bedrijf bekend op beoordelingssites zoals Trustpilot. Kijk of ze veel positieve reacties hebben ontvangen.

Tot slot is het belangrijk dat de domotica specialist bekend is bij de Kamer van Koophandel en lid is van de nodige brancheverenigingen. Check ook of die gegevens kloppen. Kortom je doet alles om de betrouwbaarheid van de firma te controleren. Een beetje onderzoek vooraf kan later veel ellende voorkomen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Gebruik een checklist

Zet al je wensen op papier, in de vorm van een checklist. Je kan deze wensenlijst ook aan de domotica specialist meegeven. Dan kan hij deze lijst gebruiken bij het opstellen van zijn offerte. Op deze manier weet je ook dat er geen puntjes uit het mondeling overleg vergeten worden. Als je de offerte binnen krijgt, kun je deze nalopen met je checklist in de hand. Soms worden er toch puntjes vergeten in een offerte, of het is iets wat ze niet kunnen leveren.

Vraag meerdere offertes aan

Zorg altijd dat je bij meerdere domotica specialisten offertes aanvraagt en probeer ze op een deskundige manier te beoordelen. Zorg wel dat hetzelfde bestek, met je wensen en eisen, naar iedere aanbieder is gegaan. Anders is het moeilijk vergelijken. Maak een lange lijst van criteria en wensen waarmee je de offertes kunt beoordelen. Voor elk criterium geef je punten. (bijv. 1, 2 of 3 punten). Dat geeft de score aan waarin de offerte aan dit punt voldoet. Zo kun je ook als criterium “gevoel bij verkoper” of “indruk bij dit bedrijf” of “de prijs” als criterium hebben. Of “in hoeverre voldoet de offerte aan onze verwachtingen?”.  Tel alle punten bij elkaar op. De offerte met de meeste punten zou je keuze moeten worden. Offertes beoordelen is niet eenvoudig, neem er dus de tijd voor.

Keuze bedraad of draadloos

Vroeger was een bedraad systeem de enige mogelijkheid in de domoticabranche. De laatste jaren gebruiken steeds meer fabrikanten Wi-Fi als middel om alle domoticacomponenten te verbinden in het netwerk.Een bedraad systeem heeft de naam wat stabieler te zijn, maar het is doorgaans wel veel duurder. De draadloze systemen zijn de laatste jaren kwalitatief sterk verbeterd.

In een bestaand huis heb je niet veel keuze: het wordt dan een draadloos systeem. Als je een nieuw huis aan het bouwen bent, heb je nog wel de keuze. Een goede keuze is dan om te gaan voor een hybride systeem: zoveel mogelijk alles bedraad, met toepassing van loze leidingen. Dat kost bijna niets extra en later ben je er erg dankbaar voor. Draadloze verbindingen gebruik je waar het niet anders kan.

Een goede planning

Ze zeggen vaak: een goede planning is het halve werk. En dat klopt zeker in het geval van je domotica-project. Het is erg belangrijk om de zaken die hierboven besproken zijn helder te hebben. Je zult overal keuzes moeten maken. Kies ook zeker voor het juiste protocol. Kies voor een merk dat later nog eenvoudig uit te breiden is.

Offertes vergelijken?

Ben je op zoek naar een geschikte domotica specialist voor jouw smart home klus? Wij hebben een groot netwerk aan installateurs, waar jij gebruik van kunt maken bij het vergelijken van offertes. Vul hieronder vrijblijvend je gegevens in, dan gaan wij voor je op zoek!

  automatische voerbak kat

  Automatische voerbak kat

  Tegenwoordig kan alles geautomatiseerd worden in huis, denk aan deuren die op afstand open kunnen, tuin wordt automatische gesproeid en de robotstofzuiger zuigt de vloer

  Lees verder »
  Domoticavergelijken.nl
  Logo
  Enable registration in settings - general