Google Nest Wifi

Heb je wel eens last van een slechte wifi op bepaalde plekken in je huis, bijvoorbeeld op zolder? Dan kan een mesh systeem de oplossing zijn. Google Nest Wifi is het nieuwe wifi mesh systeem van Google en dit moet zorgen van een volledige wifi-dekking in huis. In dit bericht lees je alles over dit systeem, wat het is, hoe het werkt en hoe je dit installeert.

Inhoud van dit bericht:

Wat is Google Nest Wifi?

Google Nest Wifi is de opvolger van het vorige Google Wifi systeem. Het nieuwe Google Nest Wifi is bestaat uit een Google Wifi router en minimaal één Google wifi-zender, deze is uit te breiden met meerdere wifi-zenders. Zie hieronder een afbeelding van de nieuwe Google Nest Wifi:

wat is google nest wifi

Google Nest Wifi bestaat uit een Wifi-router en één of meerdere wifipunten.

De techniek waar deze routers en wifipunten mee werken heet ook wel de mesh techniek, hierbij communiceren deze punten direct met elkaar wat zorgt voor onder andere een stabiel netwerk. Zo heb je overal in huis dezelfde stabiele netwerk en kun je door het huis lopen zonder dat je wifiverbinding steeds opnieuw moet zoeken naar een nieuwe wifipunt.

Ook is zo’n wifi mesh systeem vaak uit te breiden met meerdere wifipunten, zodat je de dekking in en om het huis kunt vergroten. Heb je bijvoorbeeld geen internet op zolder of in de tuin, dan kun je dit verhelpen door het bereik te vergroten met een extra wifipunt.
Natuurlijk zou je dit ook kunnen doen met een wifi extender, maar het nadeel hiervan is dat je wel je dekking vergroot en de verbinding zijn kracht verliest. Vaak heb je dan wel wifiverbinding in bijvoorbeeld in de tuin, maar is de snelheid erg slecht.

Google Wifi VS Nest Wifi

In de inleiding vertelde we al kort dat de Google Nest Wifi de opvolger is van de Google Wifi, daarom is het belangrijk om te kijken wat nieuw is. De Google Wifi werkte bijvoorbeeld ook al met de mesh-techniek, maar de Nest Wifi heeft paar nieuwe functies, hieronder zetten Google Wifi naast Nest Wifi en laten we de grootste verschillen zien:

Groter bereik met Nest Wifi

De nieuwe Nest wifi heeft een groter bereik met de router en per wifipunt. Zo wordt geschat dat één Google Wifipunt een bereik heeft tot 85 m² en een Nest Wifi router een bereik heeft tot 120 m². Elke Google Wifi punt vergroot het bereik met 85 m² tot een maximum van tot 170 m². Wil je meer bereik dan kun je met de nieuwe Nest wifi het bereik vergroten met een Wifi-punt en dit levert per punt een bereik van ongeveer 90 m² op.

Nest Wifi maakt gebruik van security standaard WPA3

Bij een wifi mesh systeem is het belangrijk om te kijken naar de WPA, dit geeft namelijk aan hoe het draadloze netwerk versleutelt is. De Google Wifi heeft het WPA2 standaard en het Nest Wifi maakt gebruik van de WPA3 standaard. Dit houdt in dat de gegevens van het draadloze netwerk bij de Nest Wifi beter versleuteld is.

Google Nest Wifi heeft een ingebouwde smart speaker in wifipunten

Ook een leuke functie is dat de Google Nest Wifi punten een ingebouwde smart speaker hebben. Dit houdt in dat elke Nest Wifi punt ook gebruikt kan worden als spraak assistent en dat je muziek op de wifi punten kunt afspelen.

Beheer Nest Wifi in de app

De Nest Wifi koppel je aan je Google Home account, hierdoor zie je in de app de status van de wifi en kun je makkelijk instellingen wijzigen. Zo kun je de Nest wifi bijvoorbeeld ook toevoegen aan een speaker groep, maar kun je ook handige instellingen doen of de status van de verbinding checken. In de app kun je het volgende aanpassen:

 • Ouderlijk toezicht: geef eenvoudig in de app aan hoelang je kinderen op het internet mogen en welke content je kind niet mag zien.
 • Geef prioriteit aan bepaalde apparaten: vooral met thuiswerken is het handig dat wanneer je een video meeting hebt je internet niet trager wordt door een kind die aan het gamen is. Met de Google Nest Wifi kun je dan ook eenvoudig prioriteit geven aan bepaalde apparaten die dit nodig hebben.
 • Gastnetwerk aanmaken: we raden altijd om voor bezoekers een gastnetwerk aan te maken, vooral wanneer je woont in een slim huis. Je wilt bijvoorbeeld niet dat een bezoeker toegang heeft tot je slimme apparaten. Met de Nest Wifi maak je eenvoudig een gastnetwerk aan.
 • Inzichten in snelheid internet: in de Google Home app kun je inzicht krijgen in de snelheid van je internet.

Installatie: Nest Wifi

Google Nest Wifi installeren is vrij eenvoudig en binnen no-time gedaan. Je hebt ook geen specifieke kennis nodig om de installatie te voldoen. Wat je wel nodig hebt is een Google Account, Google Home app, internet service (van bijvoorbeeld Ziggo) en een modem.

Wanneer je de bovenstaande benodigdheden hebt kun je beginnen met de installatie, volg hier een eenvoudige stappenplan:

 1. Allereerst koppel je de router aan de modem met een internetkabel en voorzie je de router van stroom.
 2. Open vervolgens de Google Home app en koppel de router met het juiste huis.
 3. Kies de juiste router en scan met je smartphone de QR-code aan de onderzijde van de router.
 4. Na succesvol koppelen geef je de Wifi een naam en verzin een sterk wachtwoord.
 5. Vervolgens kun je de Wifi punten installeren en koppelen. 
 6. De wifi punten zelf hoeven alleen aangesloten te worden met het netstroom en er hoeft dus geen internet kabel in.
 7. Na het installeren van een wifi punt kun je deze vervolgens weer koppelen in de app.

Om het nog wat makkelijker en duidelijker te maken hebben we hieronder het installatie filmpje van Google zelf geplaatst. In de video nemen ze je stap-voor-stap mee met de installatie:

FAQ: Meest gestelde vragen over de Google Wifi

Mocht je nog vragen hebben omtrent Nest Wifi dan staan hieronder de meest gestelde vragen, lees deze even door misschien staat jouw vraag er ook tussen. 

Jazeker! Je kunt gewoon gebruik maken van de Google Nest Wifi en Ziggo. Zelf heeft Ziggo sinds kort ook Smart Wifi Booster en deze werken eigenlijk ook via een mesh systeem.

Google Nest Wifi is sinds dit jaar bij bijna elke webshop te verkrijgen, denk aan Bol.com, Mediamarkt of Coolblue.

Dit is afhankelijk van je huis. De beste manier is om te testen waar het bereik het beste is en waar je wel of geen bereik hebt. Zolang de router in contact staat met de wifi punt moet dit goed zijn.

Google zelf raadt aan om maximaal aantal van 5 wifi-punten aan te houden. Hierbij zorgt een wifi-router voor een bereik van 120 m² en elke extra wifi-punt voor een bereik van 90 m². In theorie zou dit dan een maximale wifidekking van 570 m² op moeten leveren.

automatische voerbak kat

Automatische voerbak kat

Tegenwoordig kan alles geautomatiseerd worden in huis, denk aan deuren die op afstand open kunnen, tuin wordt automatische gesproeid en de robotstofzuiger zuigt de vloer

Lees verder »
Domoticavergelijken.nl
Logo
Enable registration in settings - general