Wat is the Internet of Things?

Wereldwijd zijn we bezig om steeds meer apparaten, groot en klein, met het internet te verbinden. Ook toestellen die daar vroeger niets mee te maken hadden. Het gaat al lang niet meer over laptops, smartphones of tablets. Dit gaat over tegenwoordig over koelkasten, camera’s, lampen, vuilnisbakken, televisies, tandenborstels en nog veel meer. Maar wat is nu precies de bedoeling om al deze apparaten aan het internet te hangen? Wat is het Internet of Things precies? En hoe kun je aan deze hype meedoen, of is het helemaal geen hype maar een logische ontwikkeling van ons internet? In dit artikel geven we een antwoord op deze vragen.

Wat is het Internet of Things? (IoT)

Vroeger was de term “Internet of Things” iets wat alleen binnen de IT-sector werd gebruikt. De tijden zijn veranderd en nu heeft iedereen de term overgenomen. Naar schatting zijn er momenteel wereldwijd meer dan 20 miljard IoT apparaten aangesloten, en het aantal neemt snel toe.

Het internet of Things verwijst naar een omvangrijke, zeer diverse verzameling van apparaten die gegevens verzamelen en deze gegevens op het internet met elkaar delen, vaak op een speciaal platform. De mogelijkheden nemen op deze manier toe. Aan de verzamelde gegevens en communicatie kunnen acties gekoppeld worden, soms zonder dat er mensen aan te pas komen”.

Bij het internet of Things draait veel om apparaten die slim gemaakt zijn met sensoren, een chip, en een zend/ontvanger voor de communicatie. De communicatie kan plaatsvinden via het Wi-Fi, Bluetooth, via 3G, 4G of 5G of via vaste UTP-kabels. Uiteindelijk gaat het erom dat informatie op het internet op een speciaal platform (domotica systeem) gedeeld wordt met andere apparaten. Door het koppelen van apparaten kunnen slimme acties worden uitgezet.

Wat is het doel van Internet of Things?

De bedoeling van het Internet of Things (IoT) is dat apparaten aangesloten worden op het internet die daar vroeger niet aan gekoppeld waren. Vaak huishoudelijke apparaten. Daar gaan ze informatie delen en samenwerken. Vervolgens kunnen daar zelfstandige beslissingen uit voortvloeien zonder tussenkomst van de mens.
Het doel is om het leven van de mens makkelijker en aangenamer maken. Saaie klussen, met veel herhaling, worden ons uit handen genomen. Het is om die reden dat bedrijven zich massaal gestort hebben op het IoT om deze producten aan de consument te verkopen. Belangrijke verkoopargumenten daarbij zijn: veiligheid, comfort, energiebesparing en efficiëntie (tijdsbesparing). En dat op allerlei vlakken. Mensen hebben op deze manier meer tijd voor hun familie.

Uiteindelijk zal ook Artificiële Intelligentie (AI) ingezet worden om de informatie die uit alle apparaten komt op een goede manier te interpreteren en daar acties aan te koppelen. Deze fase zal bestaan uit zelflerende IoT netwerken om het leven van de mens verder te verbeteren.

Een paar voorbeelden van IoT apparaten

Een aantal voorbeelden van slimme apparaten die momenteel al veel gebruikte worden en erg populair zijn:

 • IP camera: vanaf je werk controleren of thuis alles in orde is. (of andersom natuurlijk).
 • Een slimme koelkast met ingebouwde camera die automatisch kan bijbestellen als producten op zijn.
 • Industriële toepassingen: Machines met sensoren die op afstand worden uitgelezen. Wanneer storingen of defecten dreigen te ontstaan kan hierop proactief worden ingegrepen.
 • Slimme gasmeters in huizen met een sensor en internet verbinding die jaarlijks automatisch de meterstand doorgeven, plus defecten en storingen. (Hetzelfde geldt voor de water- en elektriciteitsmeter)
 • Een smart tandenborstel die je poetsgedrag bijhoudt. Via het internet krijgt je tips om beter te poetsen. Je tandarts zal er ook blij mee zijn.
 • Een slimme woning met uitgebreide domotica toepassingen, die met elkaar communiceren.
 • Er zijn ook slimme bedrijven, boerderijen en zelfs slimme steden. Hoofddoel bij deze voorbeelden is efficiënter, kostenbesparend werken.
 • Permanente bewaking en monitoring van kantoorpanden.
 • De nieuwe generatie auto’s (smart, connected, veiliger?)

Wat zijn de voordelen van Internet of Things?

Internet of Things is er in de eerste plaats voor om ons leven aangenamer te maken. Maar er zijn nog een aantal voordelen te noemen.

 • Efficiëntie verhogen thuis en in het bedrijfsleven.
 • Bezuiniging op energie (verwarming en licht) doordat sensoren weten of er mensen in het pand aanwezig zijn of niet.
 • Verhogen van de veiligheid in een woning door detectoren en sensoren en camera’s. Maar ook rook-, stikstof en CO melders. Gekoppeld aan een klimaatsysteem kan ook de luchtkwaliteit binnen worden gemonitord.
 • Verbeteren van het comfort voor de mens. Saaie en herhalingsklussen worden ons zoveel mogelijk uit handen genomen en geautomatiseerd.
 • Koppeling van slimme apparaten zal in de toekomst verder onvoorziene voordelen gaan opleveren. Een slimme koelkast die signaleert dat er boodschappen nodig zijn om dingen aan te vullen, en dit doorgeeft aan je slimme auto, die de route naar de supermarkt voorstelt als je instapt. Je smartphone vertelt wat je nodig hebt. (lijstje + foto inhoud koelkast)

De gevaren van het Internet of Things

Helaas stellen we vast dat sommige fabrikanten het niet zo nauw nemen met de privacy van hun klanten. Zo waren er slimme speakers op de markt gekomen die op het internet waren aangesloten. Ingebouwde microfoontjes bleven “per ongeluk” te lang openstaan en namen vervolgens alles op wat er in de huiskamer gezegd werd. Deze data komt in het slechtste geval op het internet terecht. De fabrikanten hebben hun excuses aangeboden en de problemen zullen worden opgelost.

Sommige fabrikanten die data verzamelen verkopen deze aan de hoogste bieder. Dit zijn natuurlijk praktijken die je niet wilt. Een reden voor deze wantoestanden is onder andere dat er nog geen juridisch kader bestaat of bestond. Het was dus nog niet expliciet strafbaar om dit te doen. Inmiddels is bekend dat steeds meer (grote) bedrijven zich bezig houden met het verzamelen van data van de gebruikers. Deze data kan interessant zijn voor anderen die producten willen verkopen. Je koelkast weet precies wat je lekker vindt!

Tot slot zijn er ook nog hackers die gebruikmaken van kwetsbaarheden in de software van al deze kleine apparaten. Op die manier kunnen ze proberen om bijvoorbeeld vanuit een gehackte camera op je lokale netwerk te komen en uiteindelijk in je computer.

Er zijn al gevallen bekend van Internet of Things apparaten die massaal werden ingezet om een DDOS aanval uit te voeren. In principe ben je dan zelfs strafbaar als jouw slimme stofzuiger meedeed aan de aanval. Of van bedrijven die werden gehackt via hun slimme airco systeem.

IoT apparaten veilig gebruiken (tips)

Het feit dat er wat dingen kunnen misgaan neemt niet weg dat je alle slimme apparaten dan maar links moet laten liggen. We geven je een paar simpele tips om het veilig te houden:

 • Wijzig meteen het fabriekswachtwoord van een IoT apparaat.
 • Gebruik hiervoor sterke unieke wachtwoorden (minimaal 14 karakters).
 • Gebruik up-to-date antivirus software op alle apparaten (waar dit mogelijk is). Installeer firmware updates als ze beschikbaar komen omdat deze vaak beveiligingsupdates zijn.
 • Maak gebruik van versleutelde communicatie op je netwerk. (encrypted)
 • Houd je mobiele apparaten in het oog. Bij verlies van een telefoon of tablet kan vitale (bedrijfs-)informatie op straat komen liggen.
 • Maak gebruik van cybersecurity professionals voor het beveiligen van al je Internet of Things apparaten in je bedrijf. Breng alle kwetsbaarheden in kaart (document)en pak ze een voor een aan. (plan van aanpak)

Onze toekomstvisie voor Internet of Things

Het hele internet is constant in ontwikkeling. Misschien lijkt het internet of Things voor sommigen op een hype die wel weer zal overwaaien. Niets is echter minder waar. De enorme veelvoud aan slimme apparaten zal alleen maar toenemen. En daarmee de risico’s die een goed beheer met zich meebrengen. Dat geldt niet alleen voor bedrijven maar ook voor het Wi-Fi netwerkje bij jou thuis. Met goed gekozen wachtwoorden en het bijhouden van de vitale updates kom je thuis al een heel eind.

Uiteindelijk zullen steeds meer apparaten direct met elkaar communiceren, zonder tussenkomst van de mens. Dit kan eng klinken maar bedenk dat het allemaal is bedoeld om het leven van ons allemaal juist aangenamer te maken. Comfort, efficiëntie, energiebesparing en veiligheid zijn de toverwoorden.

We moeten opletten dat onze privacy niet in gevaar komt. Sommige overheden en bedrijven gaan erg ver in het verzamelen van privé gegevens. Voor de consument is het lastig om te voorkomen dat hun IoT apparaten gegevens op het internet delen. Op dit moment ontbreekt het de consument ook nog aan een stevig juridisch kader om hem te beschermen tegen de “data honger” van sommige bedrijven.

Kunstmatige intelligentie (A.I.) kan worden toegevoegd om de resultaten nog verder te verbeteren. Nu is dat nog niet of nauwelijks het geval, en reageren apparaten nog op door de mens vooraf ingestelde parameters in de bedieningsconsole. Vooral de fase waarin A.I. het meer en meer gaat overnemen is voor veel mensen een angstig toekomstperspectief. We zullen duidelijke grenzen moeten aangeven hoever we die ontwikkeling willen laten gaan.

Pas op, uw robot luistert mee!

Heb je nog vragen of heb je hulp nodig?

Mocht je nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij het toepassen van IoT in je eigen huis. Vul dan het onderstaande contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op, of we zoeken een goede domotica installateur die de klus aan kan namen.

  automatische voerbak kat

  Automatische voerbak kat

  Tegenwoordig kan alles geautomatiseerd worden in huis, denk aan deuren die op afstand open kunnen, tuin wordt automatische gesproeid en de robotstofzuiger zuigt de vloer

  Lees verder »
  Domoticavergelijken.nl
  Logo
  Enable registration in settings - general