IP protocol

IP staat voor Internet Protocol. In combinatie met het Transmission Control Protocol (TCP) wordt wel over TCP/IP gesproken. Een ander veelgebruikt protocol dat samen met IP gebruikt kan worden is het User Datagram Protocol.

Eigenlijk ligt het voor de hand om het IP protocol in te zetten voor domoticatoepassingen. Vrijwel iedereen heeft thuis een Wi-Fi of vast bekabeld computernetwerk. En op kantoor is dat helemaal zeker. Het IP protocol is echter een internet protocol, géén typisch domoticaprotocol. Het verbruikt relatief veel energie wat nadelig is voor kleine domotica toepassingen uitgerust met een batterij. De snelheid daarentegen is ruim voldoende voor alle domotica.

ip protocol

Daarnaast is de instructieset voor domoticatoepassingen via IP erg beperkt. Met andere woorden: de keuze voor een echt domoticaprotocol verdient de voorkeur, en alleen als het echt niet anders kan maak je gebruik van IP. Er zit wel verbetering aan te komen in de vorm van de UPnP-standaard, ofwel universal plug and play. Deze streamingtechniek is zich aan het aanpassen om Internet of Things apparatuur via de gewone IP-netwerken met elkaar te verbinden.
Domoticavergelijken.nl
Logo
Enable registration in settings - general