SmartThings – Samsung smart home

Of je nu thuis al diverse slimme apparaten in gebruik hebt, die je leven wat aangenamer maken. Of nog helemaal onbekend bent met domotica toepassingen, dit is een artikel voor jou. Als je met SmartThings van Samsung aan de slag gaat, maakt dit de bediening van domotica toepassingen nog makkelijker dan het al was. Hoe dat precies in zijn werk gaat leggen we uit in dit artikel dat helemaal gewijd is aan Samsung SmartThings

Wat is Samsung SmartThings?

Samsung SmartThings is een smart home platform, waarmee je slimme apparaten in je woning met elkaar kunt laten communiceren. Hier kunnen vervolgens slimme koppelingen mee gemaakt worden. Hiervoor heb je een controller en soms een hub nodig. De bediening gaat heel eenvoudig via je smartphone of ander device.

In de nabije toekomst gaat Samsung smart home fors inzetten op spraakbediening. Je bedient de hele woning met behulp van iets wat je altijd bij de hand hebt, namelijk je eigen stem. Samsung heeft daarvoor een eigen spraakassistent ontwikkeld genaamd Bixby. Op dit moment is Bixby echter nog volop Engels aan het leren. De spraakherkenning in het Nederlands zal dus helaas nog wel even op zich laten wachten.

Bekijk hieronder het introductie filmpje van Samsung smart home SmartThings , in de video zie je wat er allemaal mogelijk zou moeten zijn met SmartThings. 

SmartThings app

Om te starten met Samsung SmartThings installeer je eerst de SmartThings app. Deze kun je downloaden uit de Apple App store of Google Play store. De SmartThings app moet op elk device geïnstalleerd worden dat je wilt gaan gebruiken voor je smart home bediening. Na wat eenvoudige installatiestappen kun je ermee aan de slag.
Samsung is niet de enige partij met een eigen smart home platform. Naast dit Samsung platform hebben we ook nog:

En waarschijnlijk zullen er nog wel een aantal bedrijven zich op deze lucratieve markt storten. Er is dus enorm veel concurrentie en dat maakt het voor jou als consument super belangrijk om voor het juiste platform te kiezen. Alleen zo kun je ook in de toekomst apparaten aan je domoticasysteem blijven toevoegen. Daarnaast is het cruciaal dat partijen zoals Samsung ondersteuning blijven leveren.

Erg handig aan Samsung SmartThings is dat je met meerdere schermen kunt werken. Je kunt de SmartThing app installeren op verschillende devices die je in huis hebt, zoals natuurlijk je smartphone, maar ook op je tablet, TV en een compatible Samsung koelkast met display.

Wat kun je met SmartThings  en wat is het nut van dit systeem?

Zoals gezegd, kun je een groot aantal huishoudelijke apparaten op een eenvoudige manier met elkaar verbinden met SmartThings. Erg interessant is dat er hier gebruik wordt gemaakt van spraakherkenning om alles te bedienen in je woning.

In beginjaren van domotica kreeg je een afstandsbediening zodat je op afstand een paar apparaten kon bedienen. Hiervoor moest je naar een paneeltje aan de muur lopen om van daaruit alles te bedienen.

Smartphone of meerdere schermen?

De tijden zijn veranderd. Het is allemaal eenvoudiger geworden. De afstandsbediening is een smartphone geworden. Die neem je vaak overal mee naar toe, omdat je hem in je zak hebt zitten. Op die manier kun je vanuit elke willekeurige plek in huis de domotica aansturen, en dat allemaal met de SmartThings app via je eigen Wi-Fi netwerk.

Nu is het zelfs mogelijk om de bediening via meerdere schermen uit te voeren. Het is maar net welk “scherm” het dichtst bij je in de buurt is. Als dat toevallig de display van je slimme koelkast is, geen probleem. Ook van daaruit kun je gebruik maken van SmartThings, en je andere domotica apparaten bedienen.

De toekomst van domotica: spraakbediening

En dan nu voor de overtreffende trap. Spraakbediening. Verschillende domotica-aanbieders werken met spraakassistenten. Ze luisteren allemaal naar specifieke commando’s van jou! Spraakbediening bestond al voordat domotica-fabrikanten de mogelijkheden voor hun branche zagen. Mensen die alleen maar Alexa gebruiken om dingen te zoeken op internet of om hun smart tv harder of zachter te zetten doen zichzelf te kort. We kunnen nu alle smart devices in de woning bedienen met onze stem, en vanaf onze stoel.

Er zijn verschillende spraakassistenten, maar de bekendste zijn:

  • Alexa (Amazon)
  • Google Assistent (Google)
  • Cortana (Microsoft)
  • Siri (Apple)
  • Bixby (Samsung)

Er zal ook wat gewerkt moeten worden om alle mogelijke instructies in te programmeren in de controller unit. Na de nodige voorbereidingen en programmeerwerkzaamheden kun je dan zeggen:

  • “OK Google, zet de verwarming in de huiskamer op 24 graden Celsius” (in de toekomst)
  • “Ok Google, is my front door open?” (sensor, slim slot)
  • “OK Google, set temperature in living room to 24 degrees” (slimme thermostaat)
  • “OK Google, set the volume to 20” ( bediening stereo, of volume van je TV)
  • “Ok Google, run Good Morning” (uitvoer van een scenario)

Die “OK” moet ervoor om te voorkomen dat je per ongeluk een commando geeft. Vooraf moet je ruimtes vastleggen in het systeem, zodat de commando’s beter gevormd kunnen worden per ruimte in je woning.

Samsung Home Monitor

Maak je huis veiliger met de SmartThings Home Monitor. Hiermee kun je zowel thuis als op afstand je woning in de gaten houden met bewakingsmeldingen en eventueel beelden. Het systeem werkt beter als er slimme sensoren, detectoren en alarmen aan elkaar gekoppeld kunnen worden. En dat is nu juist waar het bij Samsung SmartThings om draait. Dingen koppelen en hierdoor een betere programmering in te stellen. Je kunt zelf je temperatuur en energieverbruik bewaken. Dat laatste kun je met andere gebruikers van SmartThings Home monitor vergelijken. Je krijgt ook tips om de kosten omlaag te brengen.

SmartThings Hub – Smart home controller van SmartThings

Je kunt ook gebruikmaken van apparaten die in eerste instantie niet direct met de Samsung devices kunnen samenwerken.
Sommige apparaten werken met een ander protocol. Door de SmartThings Wi-Fi hub in te zetten kun je ook deze “vreemde” apparaten moeiteloos koppelen op je SmartThings platform. De bediening gaat eenvoudig via een display van je smartphone, tablet, televisie of zelfs de koelkast in de buurt.

Deze SmartThings Hub is in staat om met meerdere draadloze domotica protocollen te werken. De inzet van een hub verbreedt de toepasbaarheid van Samsung SmartThings. Op deze manier kan Samsung samenwerken met diverse andere merken om meer apparaten op het Samsung Smart home ecosysteem aan te kunnen bieden.

Dit maakt mogelijk dat Samsung SmartThings kan samenwerken met andere voice assistents zoals de hierboven genoemde Amazon Alexa of Google assistent. Alles is erop gericht om zoveel mogelijk slimme apparaten in je woning beter met elkaar te laten samenwerken, en hierbij slimme koppelingen zoals scenario’s (scenes) te programmeren. Die kun je daarna met een voice commando activeren.

Er is een aantal bedrijven dat gekozen heeft voor een samenwerking met Samsung. Alle bedrijven profiteren van een dergelijke samenwerking, en jij als klant natuurlijk ook. Als er alleen maar Samsungproducten te koppelen waren geweest, zou het er voor Samsung niet goed uitzien. We noemen enkele grote spelers die met Samsung samenwerken:

De concurrentie is ook bezig om apparatuur van andere merken te koppelen op hun platform. Voor de consument is het belangrijk dat alles overzichtelijk blijft en dat apparaten compatibel zijn. De domoticawereld is vrij ingewikkeld door het veelvoud van protocollen dat wordt gebruikt. Hierdoor moet een toekomstige gebruiker zich goed voorbereiden, en kiezen voor een domotica platform dat compatibel is met andere merken, en dat zoveel mogelijk protocollen ondersteunt. De protocollen Zigbee en Z-wave steken momenteel met kop en schouders boven de andere protocollen uit.

Als je begint met domotica, zorg er dan voor dat je controller in ieder geval deze beide protocollen ondersteunt. Met de SmartThings hub van Samsung ben je in ieder geval op de goede weg.

Is Samsung SmartThings in Nederland beschikbaar?

Deze nieuwe Samsung techniek staat in ons land nog in de kinderschoenen. In Amerika zijn de producten al wel verkrijgbaar en populair. Nederland en de rest van Europa blijven helaas een beetje achter. Je kunt de Samsung SmartThings producten momenteel alleen via Amazon.nl aanschaffen.

Ook het aantal apparaten dat je kunt koppelen is nog niet zo groot. Let op het label “Works with SmartThings” zodat je weet of een apparaat op het Samsung SmartThings platform zal werken

De verwachting is dat hier snel verandering in zal komen en dan kun ook jij je robotstofzuiger opdracht geven om te gaan stofzuigen. Je kunt dan ook vanaf het kantoor de inhoud van je koelkast bekijken en zo inschatten of je nog boodschappen moet doen op weg naar huis. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De spraakassistent Bixby is voorlopig alleen beschikbaar in Engelstalige landen. Wanneer Nederland aan de beurt is, is op dit moment nog onbekend.

De SmartThings Google Home koppeling

Door de toepassing van een Samsung Wi-Fi Hub is het mogelijk om ook vreemde apparaten op te nemen in het Samsung smart home platform. Google Home, is een slimme speaker die Google op de markt brengt. Er zijn plannen om de Smart Home oplossing van Google te laten samenwerken met Samsung SmartThings. Op die manier kun je dus heel eenvoudig je huis nog slimmer maken.

Hiermee wordt het mogelijk om ook Google Cast-apparaten te verbinden met de slimme speaker van Google. Hiermee kun je films streamen via je Wi-Fi-netwerk. Op dit moment is nog niet bekend welke protocollen Google Home allemaal zal ondersteunen, afwachten dus. Zowel Google als Samsung doen er goed aan om te kiezen voor de ondersteuning van zoveel mogelijk protocollen.

De koppeling SmartThings Google Home zou van dit smart home platform een groot succes kunnen maken. Als de concurrentie echter massaal kiest voor andere platformen is alles voor niets geweest. Dan dreigt de apparatuur op korte termijn waardeloos te worden. Dat maakt investeren in deze sector een beetje riskant. 

automatische voerbak kat

Automatische voerbak kat

Tegenwoordig kan alles geautomatiseerd worden in huis, denk aan deuren die op afstand open kunnen, tuin wordt automatische gesproeid en de robotstofzuiger zuigt de vloer

Lees verder »
Domoticavergelijken.nl
Logo
Enable registration in settings - general