Thuisbioscoop maken zelf of laten doen?

Een thuisbioscoop in huis hebben is natuurlijk een jongensdroom, maar dit hoef natuurlijk niet duur te zijn. Zeker wanneer je een zelf een thuisbioscoop maakt. Je kunt het natuurlijk ook uitbesteden als je het allemaal iets professioneler wilt. In dit bericht laten we zien hoe je zelf een thuisbioscoop maken kunt of waar je dit kunt laten doen.

Wat heb je nodig om zelf een thuisbioscoop te maken?

Voor het creëren van een thuisbioscoop kun je gebruik maken van veel verschillende apparaten. Heb je bijvoorbeeld al een speakerset, beamer of tv dan kun je deze misschien al gebruiken. In ons voorbeeld hebben we van apparaten gebruik gemaakt die vrij makkelijk met elkaar te koppelen zijn en goed met elkaar werken. Hieronder een lijstje die je kunt gebruiken voor zelf een thuisbioscoop maken:

 • Beamer: voor de beste bioscoop ervaring is het aan te raden gebruik te maken van een beamer. Wij hebben gebruik gemaakt van de Optoma HD146X maar een andere beamer is ook prima, zolang de beamer maar een HDMI-aansluiting heeft.
 • Speakers: meer de sound maken wij gebruik van de Sonos Beam en eventueel extra Sonos speakers. Het voordeel van het systeem van Sonos is dat deze perfect te integreren is in een domotica huis. Zo kun je de speakers niet alleen gebruiken voor de thuisbioscoop, maar ook gewoon om muziek naar toe te streamen.
 • Mediaplayer: de meeste beamers hebben geen eigen interface, daarom heb je een smartphone nodig of een ander device om beelden naar de beamer te streamen. Wij gebruiken hiervoor de Apple TV. Op de Apple TV kun je ook de Sonos speakers koppelen. Wil je gebruik maken van een Chromecast dan is het belangrijk om te controleren of de speaker een ingebouwde speaker heeft en of er een mogelijkheid is om de speakers eraan te koppelen.

Ook een leuke nieuwe ontwikkeling en zijn er sinds kort de korte afstand beamer, de Samsung The Premiere. Deze beamer kan dicht tegen de muur staan, zo kun je hem gewoon op de tv kast zetten zo’n 30 cm van de muur af. Qua installatie is dit een stuk makkelijker en hoef de beamer niet achter in de kamer te installeren. Ook is de beamer voorzien van geluid en kun je direct apps gebruiken als Disney+ of Netflix.

Stappenplan: zelf thuisbioscoop installeren?

 1. Installeer de beamer, zorg dat de beamer de juiste afstand heeft en dat deze goed afgesteld is.
 2. Installeer de Apple TV en verbind deze vervolgens aan de beamer.
 3. Installeer vervolgens de speakers en koppel deze met de Apple tv.
 4. Voor het streamen van een film kun je gebruik maken van bijvoorbeeld Netflix, Amazon Prime, Disney+ of de app van Plex.

Thuisbioscoop maken met beamer of gewoon tv?

thuisbioscoop maken met beamer

Zelf gaat onze voorkeur uit naar een thuisbioscoop met beamer, maar je kunt ook prima gebruik maken van een tv. Een beamer zorgt net voor iets meer bioscoop ervaring. Kies je toch voor de tv dan is het belangrijk dat je wel kiest voor goede Hifispeakers en het liefst in een 5.1-kanaals opstelling, hierbij heb je 2 front speakers, één centre speaker, 2 surround speakers en één subwoofer.

Tips: goedkope thuisbioscoop maken

Bij het zelf maken van een thuisbioscoop kun je het zo gek maken en hierbij is de grootste kosten post de beamer en de speakers. Let bij het kopen van een beamer voor een thuisbioscoop vooral op de resolutie, andere opties zijn iets minder belangrijk, denk aan de input lag. Hieronder hebben we enkele tips waarop je kunt besparen en misschien en goedkope thuisbioscoop kunt maken:
 • Check aanbiedingen. Heb je een beamer gevonden en is deze best prijzig? Wacht dan bijvoorbeeld op Black Friday, tijdens periode zijn er hoogstwaarschijnlijk leuke kortingen.
 • Kies voor beamer met ingebouwde speaker, niet de beste oplossing qua sound, maar misschien kun je de speakerset later aanschaffen.
 • Kijk wat je al thuis hebt. Heb je misschien al goede speakers, check dan of je deze misschien aan kunt sluiten op een beamer.

Mocht je nog vragen hebben over het zelf maken van een thuisbioscoop of wil je dit graat professioneel laten doen? Stuur ons dan gerust een berichtje via het onderstaande contactformulier:
  Domoticavergelijken.nl
  Logo
  Enable registration in settings - general