Wat is domotica?

Je hoort de laatste jaren steeds vaker over domotica. En dat is terecht want de domotica oplossingen van nu zijn anders dan vroeger. Het grote verschil: we hebben nu allemaal Wi-Fi thuis. Daarmee is het mogelijk om ook draadloos een prachtig domoticasysteem in je huis te realiseren. Voordat je iets aanschaft zijn er nog wel een aantal die je moet weten. Lees daarom eerst dit artikel om je goed te oriënteren.

Wat is domotica?

Domotica is een ander woord voor huisautomatisering. Met domotica is het mogelijk om allerlei technische apparaten in je huis met elkaar te verbinden en er één systeem van te maken. Zo kun je de verlichting automatiseren, maar ook je videofoon, het inbraak- en brandmeldsysteem, je zonnewering, de rolluiken en de garagepoort. Nu kun je allerlei slimme schakelingen programmeren waarbij de bediening heel eenvoudig via je smartphone of tablet verloopt.

Wat heb ik aan domotica?

Een goed domoticasysteem levert in onze ogen verschillende voordelen op. Misschien wel één van de grootste voordeel is extra gemak en comfort, zo kun je het gehele huis automatiseren en laten werken voor je, daarnaast kan een domoticasysteem voor meer veiligheid zorgen. Lees hieronder de voordelen die een domoticasysteem kan opleveren:

1. Comfort

Alles regelen vanuit je stoel. Ook voor mindervalide mensen kan domotica een oplossing zijn. Ze blijven zo langer onafhankelijk! Met domotica kun je vele verschillende acties programmeren en laten uitvoeren door één druk op de knop. Dat noemen we een scenario.

Voorbeeld: je drukt op een knop en de rolluiken gaan naar beneden, het licht in de woonkamer wordt gedimd en de TV springt aan. (3 acties)
Doordat alle elektrische componenten in je woning met elkaar verbonden zijn, kun je leuke scenario’s bedenken. Bewaking en activatie van een scenario kan handmatig of automatisch door ingestelde sensoren of melders.

2. Veiligheid

  • Door bewegingsdetectoren in te zetten, kun je de veiligheid verbeteren.
  • Een camera bij de voordeur waarmee je bezoekers ziet op je smartphone.
  • Garagepoorten en alarmsystemen die centraal bediend worden via je favoriete domotica app.
  • Een paniekknop waarmee je de hulpdiensten of een verzorgende kunt alarmeren.
  • Een “aanwezigheidssimulatie” scenario.
  • Op afstand je woning controleren.

3. Energiebesparing

Door de toepassing van allerlei, vaak gecombineerde, domotica kun je op je energiefactuur bezuinigen:

  • door een verwarming die automatisch geregeld wordt, i.c.m. de rolluiken!
  • rolluiken die pas dichtgaan als het nodig is (voorkomt oververhitting van de woning)
  • verlichting die automatisch geschakeld wordt met bewegingssensoren laten je flink op je energierekening bezuinigen. Licht gaat alleen aan wanneer iemand in huis is.

Nog een voordeel van de tegenwoordige domotica is het feit dat je draadloos kunt werken. Totale renovaties en breekwerkzaamheden behoren tot het verleden. Er zijn instapmodellen die erg scherp geprijsd zijn. Zo heb je voor €199,00 al een domotica HomeWizard kit.
Domoticavergelijken.nl
Logo
Enable registration in settings - general